Dwars door de nacht

Dit boekje bundelt vier eerder gepubliceerde verhalen die door Hans Hagen werden herschreven.
‘De stem van de schildpad’ speelt zich af op de Galapagos-eilanden. Resa’s lievelingsschildpad Aji wordt door piraten meegenomen om op zee opgegeten te worden. Geholpen door het bijgeloof van de zeevaarders slaagt Resa erin haar schildpad terug te krijgen.
In ‘De kat en de adelaar’ verkoopt Farid in Pakistan kaartjes op de bus van zijn vader. Een zwarte kat duikt overal op en Farid gelooft dat het zijn gehandicapte moeder is die met hem meerijdt.
‘Het spoor van de panter’ voert de lezer naar Indonesië, waar Djit achter de zwarte panter aangaat die een geit heeft ontvoerd. Bij de waterval komt hij oog in oog te staan met de dief.
‘Maliff en de wolf’ gaat over een herdersjongen in Syrië, die een wolfje in de woestijn vindt en het wil houden. Maar kan dat wel met de kudde schapen?
De verhalen zijn mysterieus en indringend en doen je twijfelen of ze waar zouden kunnen zijn. Ze balanceren tussen droom en werkelijkheid. Ondanks hun mondiale setting, ontbreekt toch wat avontuur en komen de vertelsels nogal stroef en wat gedateerd over. Elk verhaal wordt door de schrijver ingeleid. Hij kadert het verhaal en vertelt hoe het tot stand is gekomen en waar het zich afspeelt. Het geheel is mooi uitgegeven in een handzaam boekje, met ivoorkleurig blad en sepia opdruk en onderaan elke pagina een voor elk verhaal typerend dier.