Duik mee in de diepzee

Dit boek neemt ons mee naar de diepzee waar reuzenkreeften zich thuis voelen en de zwarte doornhaai zich als een vis in het water voelt. “Je zult je lachen niet in kunnen houden”, aldus de achterflap van het boek. Deze kleine encyclopedie over de diepzee is een opsomming van de vele dieren die er wonen. De kleurrijke tekeningen, warrige vormgeving en vele titels maken van dit boek een blitse verschijning. Meteen vallen de merkwaardige namen van de vele vissoorten op. Wat ook de aandacht trekt: het allegaartje aan informatie en weetjes. Dit boek is overweldigend en bevat veel prikkels. Eén bladzijde bevat meerdere illustraties, titels, tekstvakken én kleuren. Dit is voor durvers.

De lange inleiding aan het begin van het boek doet niet veel goeds vermoeden. Toch blijft de auteur van zijn boek overtuigd. Met de woorden “veel plezier” geeft hij ons moed om verder te lezen. De vormgeving van het boek is catchy, maar mist een duidelijke structuur en herkenningspunten. De informatie die de schrijver geeft is correct, maar veel te veel. Waar je bij de inleiding nog in slaap viel, word je nu meegenomen op een chaotische diepzeeduikboot recht de zee in. Zonder enige richting.

Het is niet eenvoudig om in dit boek zelf de weg te vinden. Dat betekent niet dat dit boek niet aantrekkelijk oogt. Sommige kinderen zullen de vele kleuren en illustraties zeker waarderen. De auteur beschikt bovendien over een grote hoeveelheid kennis die in dit boek is terug te vinden. De volgende keer neemt hij weliswaar beter een team onder de arm dat zijn gedachten beter kan ordenen.