Doe je mee?

Doe je mee? is een kartonnen spiegelboekje voor de jongsten onder ons. De dieren dagen peuters en kleuters uit om in het spiegeltje te kijken en hen na te doen. De beer vraagt om je meest knorrige gezicht op te zetten en daarbij te brommen. De kikker steekt dan weer zijn tong zo ver mogelijk uit en slurpt daarbij zoveel mogelijk water op.

Dit doe-boekje leert peuters en kleuters hun eigen gezicht kennen. Met je wenkbrauwen kan je fronsen, met je mond kan je geeuwen en je kan zelfs je wangen opblazen! Ook wordt er aandacht besteed aan het leren kennen van het gezicht door aanrakingen. De aap stopt zijn vinger in zijn neus en de koala aait zachtjes de toppen van zijn oortjes. Zo komt zowel het gezicht, de handen én de gezichtsuitdrukkingen aan bod.

De felgekleurde illustraties van Thierry Bedouet bestaan uit slechts enkele kleuren, grote cirkelvormen en duidelijke expressieve gezichtsuitdrukkingen. De eenvoud in de illustraties zorgt voor herkenbaarheid van de dieren en leidt de focus niet af van de spiegel. Vooral de ogen van de dieren vallen op en trekken de aandacht.

De tekst is vooral bedoeld als aanwijzing om zelf de dieren na te doen. Korte en duidelijke zinnetjes boven de spiegel geven telkens een opdracht mee. Jammer genoeg is de tekst niet origineel en vervalt in een al te repetitief patroon. Zo wordt aan het einde het woord ‘schattig’ twee keer gebruikt, zowel om de uil als het kuikentje te omschrijven. Er is duidelijk meer aandacht aan de vorm dan aan de tekst gespendeerd.

Dit interactieve boekje bevat geen verhaal, waardoor het niet boven andere doe-boekjes uitspringt. Het is vooral de spiegel die de meerwaarde vormt in dit boekje, samen met de speels getekende dieren.