Dit is Kikker

In de verhalen uit deze bundel waarin drie Kikker-klassiekers verzameld zitten, staan de gevoelens van Kikker centraal. In 'Kikker is verliefd' voelt Kikker zich vreemd. Is het geluk of is het eerder droefheid? Zelf raakt hij er niet wijs uit. Maar zoals vaker weet Haas wel zijn gevoel een naam te geven. Kikker is gewoon verliefd, verliefd op Eend.
Het tweede verhaal, 'Kikker en het dode vogeltje', confronteert de lezer op subtiele wijze met de dood. Wanneer Kikker op een dag een vogeltje op de grond vindt, vraagt hij raad aan Eend en Haas. Eend meent dat het vogeltje slaapt. Maar Haas ontdekt dat het dood is. Op hun eigen manier begraven ze samen het vogeltje.
Het derde verhaal begint met de gedachte van Kikker dat dit een bijzondere dag zal worden. Haas heeft het hem gisteren immers gezegd. Wat er zo bijzonder wordt, kan Kikker zelf niet ontdekken. Zijn vrienden Rat, Varkentje en Eend evenmin. Dus trekt hij maar weer naar huis. Daar wacht hem een verrassing, die de dag plots heel bijzonder maakt.
De verhalen noch tekeningen werden gewijzigd en dat is ook terecht. Al dateert het oudste verhaal, 'Kikker is verliefd', van 1989, toch hebben deze prentenboeken moeiteloos de tijd doorstaan. Abstracte begrippen zoals angst, vrijheid, liefde, dood of geluk wist Max Velthuijs op een toegankelijke wijze bij kinderen te brengen. In warme schilderijtjes stelt hij de wereld waarin Kikker en zijn vrienden, dieren met een eigen karakter, vertoeven, helder en herkenbaar voor. Net zo eenvoudig maar tevens alles verwoordend, zijn de zinnen die het verloop van het verhaal ondersteunen.
Deze verzameling biedt een schat aan verhalen en belevingen waarin elke leeftijdsgroep zich kan terugvinden.