Dierenpret

Vrolijke versjes over het leven op de boerderij

Dertien vrolijke versjes op een rij.
Stuk voor stuk over het leven op de boerderij.
Elk dier een eigen persoonlijkheid.
Het lijkt wel of je naar mensen kijkt.

Naar mensen kijken, daar heeft Nicolette Kluijver zeker ervaring mee. Je kent haar als Nederlandse presentatrice en als fotomodel. Ze presenteerde programma’s als ‘Expeditie Robinson’, ‘Spuiten en slikken’ en ‘Adam zkt. Eva’. Je kan dus spreken over een heuse carrière-switch. De mensenkennis die ze doorheen de voorbije jaren heeft opgedaan kwam nu wel mooi van pas.

De dieren die aan bod komen hebben erg menselijke trekjes. Dat maakt het makkelijk om je in te leven. De klemtoon ligt op dat tikkeltje anders zijn. De conclusie is telkens dat je mag zijn wie je bent. Dat is een mooie boodschap.
De versjes zijn leuk, maar lijken hier en daar wat gekunsteld in elkaar te zitten. Het is iets wat opvalt, maar niet in die mate dat het echt storend is. Met wereld-dierendag in het vooruitzicht, lijkt me dit nog een prettig versjesboek om uit voor te dragen.
De illustraties zijn vrolijk en hebben meestal een accentkleur, namelijk rood. De dieren worden met veel mimiek weergegeven waardoor ze nog meer menselijke trekjes vertonen. Dezelfde dieren komen hier en daar terug voor in het boek. Je blijft hierdoor als het ware op dezelfde locatie.

Ik heb bewondering voor de durf van Nicolette om met een versjesboek uit te pakken. Een echte hoogvlieger vind ik het niet, maar het is wel prettig lezen.