Dieren Tegenstellingen

Een kleurrijk boek vol tegenstellingen zoals je het nog niet eerder gezien hebt! Op één tegenstelling na, zit er telkens een pop-up of een uitvouwbare flap bij. Dat maakt van het boek een echt kijkfestijn. De dieren die als paar gebruikt worden, zijn niet die cliché paren die we kennen. Zo hebben we een korte tekkel en een lange giraf, een stil konijn en een luide leeuw, een zwakke muis en een sterke gorilla, een witte gans en een bonte pauw, … en ga zo maar door. De vraag of een jong kind deze tegenstellingen echt begrijpt, is de enige kanttekening die je bij dit boek kan maken. Misschien zijn die eerder bedoeld als knipoog naar de volwassene die ook wel eens iets nieuws wil.
De pop-ups benadrukken treffend de eigenschap die beschreven staat. Zo lijkt de levendige kangoeroe wel uit het boek te springen, gaat de bek van de leeuw open om luid te kunnen brullen, toont de pauw zijn prachtige veren en wordt de olifant pas echt groot!
Petr Horάček heeft ook geprobeerd om met de typografie de eigenschappen van de verschillende dieren mee te benadrukken.
Op de achterkant staat dat het boek best niet gelezen wordt onder de drie jaar omwille van de pop-ups. Laat dat geen belemmering zijn om je peuter op je schoot te nemen vóór zijn derde verjaardag en hem van deze kijkervaring te laten genieten!
In tegenstelling tot andere boeken vol tegenstellingen, kan ik deze echt aanraden!