De Wolkeneters

20 verhalen over reuzen

Zoals de subtitel zegt zijn in De Wolkeneters 20 verhalen over reuzen opgenomen. Bekende verhalen als Jack en de bonenstaak of Tafeltje dek je, ezeltje strek je, maar ook veel meer verhalen die bij ons niet ingeburgerd zijn, uit Indonesië, Kirgistan, Sardinië of de Nederlands Antillen. Er zijn lieve reuzen bij, enorme kolossen met een klein hartje en dito verstand, maar ook uiterst wreedaardige. Meestal delven ze wel het onderspit voor slimme mensen.

Zoals in sprookjes gebruikelijk is, zit er heel wat herhaling in de verhalen: vaak drie figuren die na elkaar op pad gaan om een probleem op te lossen, maar daar alle drie op rij in falen. Wanneer je dat zo vaak na elkaar leest, begint het saai te worden, en een lichte overdosis dreigt op het einde aan de horizon. De paginavullende illustraties aan het begin en soms ook aan het einde van een verhaal zijn bijzonder sfeervol en zetten de toon voor elk verhaal.

In het voorwoord probeert Kristien Dieltiens de voorlezer warm te maken voor reuzen, maar slaagt daar niet echt in omdat ze toch vooral blijft steken in een opsomming van namen, titels en schrijvers.