De wereld rond in een dag

Dit prentenboek in een groot formaat laat ons kennis maken met kinderen van over heel de wereld. Zelf adverteert het boek op de voorpagina dat het zou gaan om meer dan veertig landen. Je krijgt informatie over kinderen die in een bepaalde stad in één van deze veertigtal landen wonen.

Als onderwerp van elke dubbele pagina koos dit boek iets uit de dagelijkse routine die we allemaal kennen. Thema’s zijn: opstaan, ontbijt, naar school, op school, speeltijd, ... We maken per thema kennis met een tiental kinderen en hun dagelijkse routines. Op deze manier merk je dat er niet al te veel verschil is tussen kinderen van over heel de wereld. Veel kinderen komen met deze thema’s in aanraking. Enerzijds is dit leuk omdat deze herkenbaarheid ongetwijfeld voor verdraagzaamheid zal zorgen. Anderzijds is het niet realistisch om te denken dat de verschillen tussen kinderen van over heel de wereld zo miniem zijn. Er is dan ook nauwelijks aandacht voor de context waarin de verschillende kinderen leven. Bovendien zorgt deze veralgemening voor het onrealistische beeld dat iedereen in een bepaalde stad, in een bepaald land, elke dag hetzelfde doet. Dat is uiteraard niet zo.

Wat wel leuk is, is dat elk thema wordt ingeleid met een interactieve vraag. Dit nodigt uit tot een gesprek. Op die manier denk je na over je eigen gewoonten en kom je misschien op het idee om toch eens iets anders te proberen. Het boek leert ons toch heel wat bij over de verschillende landen. Zo kan je achteraan een lijst vinden van alle landen met een vlag, het continent, het bevolkingsaantal, de gesproken taal en een weetje. Vooraan in het boek vind je een wereldkaart waarop staat waar elk land ongeveer ligt. Landen worden jammer genoeg aangeduid met een oranje bolletje, zonder grens, zo lijkt Rusland even groot als bijvoorbeeld Finland.

Ook de kinderen uit het boek zullen de jonge lezer niet erg aanspreken. Met hun veel te grote ogen en weinig details, spreken ze niet tot de verbeelding. Ze hebben echter wel een naam gekregen die eigen is aan de streek waar ze vandaan komen. Misschien vind je het wel leuk om al deze namen te leren kennen? Samen met een volwassene kan een jonge lezer wel eens grasduinen in dit boek en wegdromen over landen heel ver weg.