De Vuurzeevlieg en andere verhalen

Toon Tellegen weet als geen ander verhalen te vertellen. In dit boek worden zeventien korte maar bijzondere dierenverhalen gebundeld. Het vuurvliegje is het grondig beu om met schattige verkleinwoorden benoemd te worden, de olifant wil zo graag in een boom kunnen klimmen en het stekelvarken heeft iets met de goede voornemens van het nieuwe jaar. Het zijn slechts enkele voorbeelden.

De verhalen zetten aan tot denken, bekijk ze gerust filosofisch. De prachtige illustraties van Carll Cneut openen een raam naar de verbeelding. Een glimp van wat zou kunnen gebeurd zijn, mochten deze wezens echt bestaan.  

Het kleurenpalet is vrij donker met lichte toetsen. De illustraties zijn erg gelaagd (net zoals de tekst) en er is telkens een lichtere kleur die eruit springt. De olifant keert regelmatig terug in de prenten. Zijn hoofd staat telkens vol met builen van alle mislukte klimpogingen.

Elke keer je het boek vastpakt, zal je merken dat je weer nieuwe dingen opmerkt. Details die je eerder anders zag of misschien niet zag. Ook hoe je de verhalen interpreteert, kan van dag tot dag veranderen. Net die eigenschappen maken van het boek een parel. Het is onvoltooid, het heeft jou nodig om er betekenis aan te geven.

Sla het gauw open en laat je gedachten je meevoeren. Geniet van de ervaring en opnieuw en opnieuw …