De verhalendief

Wanneer Olivia een boek overboord gooit, komt het boek in handen van Octopus. Hoewel hij het boek een interessant object vindt, weet hij niet wat hij ermee moet aanvangen. Opeten? Pletten? Of toch maar aantrekken? Om uit te zoeken wat Octopus met het boek moet doen, gaat hij op zoek naar meer boeken. Octopus steelt het ene na het andere boek in het dorp van Olivia. In een mum van tijd is het dorp boekloos. Olivia blijft niet bij de pakken zitten en besluit om op zoek te gaan naar de verhalendief. Zo komt Olivia terecht in de wereld van de octopus waar alle boeken opgeborgen zijn. Olivia heeft snel door dat Octopus geen slechte bedoelingen heeft en zelfs bang is voor haar. Olivia leest hem een verhaal voor, de Octopus ontdooit en voelt zich schuldig. Samen met Olivia bedenkt hij een plan om de boeken terug te geven aan de mensen. De Boekboot zorgt ervoor dat Octopus geen verhalendief meer is, maar een verhalenverteller. Naar verluidt de beste die er bestond!

Een blinkende voorkaft trekt meteen de aandacht en focust op de magische onderzeese wereld. Een gele octopus komt ons in het boek tegemoet en lijkt ons bijna met zijn tentakels te verslinden. De illustraties zijn gedetailleerd en elke bladzijde is op een andere manier vormgegeven. De tekeningen nemen soms een volledige bladzijde in beslag, maar evengoed zijn ze in een rechthoekig of cirkelvormig formaat weergegeven. De verhaallijn is weinig verrassend, maar daarom niet teleurstellend. De lange zinnen en de vele bijvoeglijke naamwoorden zorgen ervoor dat het leesboek langzaam vooruit kabbelt en zich soms verliest in té veel details, die de lezer ook zelf zou kunnen bedenken.

‘De verhalendief’ is een voorleesboek zoals we al eerder lazen: een goede verhaallijn, een personage dat op speurtocht gaat, een dief die geen dief blijkt te zijn én een hoopvol einde. Het boek mist een portie lef die een octopus toch zeker mag hebben. Hoewel de illustraties tot de verbeelding spreken, laat de tekst weinig aan de verbeelding over. Hopelijk kan de verhalendief de volgende keer, naast het stelen van boeken, ook harten veroveren.