De A van appel en de B van boer Boris

Ken jij alle letters van het alfabet al? Boer Boris komt ze allemaal tegen op de boerderij en jij kan ze mee ontdekken. Zet je knus op de schoot bij An, Bert, Cyriel, ... en starten maar!

Boer Boris is toe aan een nieuw avontuur en deze keer wordt dat een ontdekkingstocht doorheen het alfabet. In volgorde verschijnen alle letters van a tot z. Op elke bladzijde komt er één letter aan bod met bijpassende tekening en de desbetreffende letter in drie verschillende lettertypes: het grote drukschrift, het kleine drukschrift en een soort van vloeiend schrift. Dat laatste vind ik erg oubollig en in sommige gevallen helemaal niet duidelijk. De tijd van een schrift met veel frullen en krullen is echt wel gepasseerd, tenzij je aan handlettering doet. Met die éne letter wordt er ook telkens een woord gevormd. Dat woord is op zijn beurt dan weer het onderwerp van de illustratie op die bladzijde. Ik vind de woorden meestal best goed gevonden: ze passen in de context en zijn duidelijk voor kinderen. Toch heb ik mijn bedenking bij de i van intercity en de c van chocolademelk. Het woord intercity lijkt me niet echt tot de leefwereld van kinderen te behoren (ik vermoed zelfs dat er heel wat volwassenen zijn die de prent nodig hebben om het woord werkelijk te vatten). De i van ik, iris, inkt is misschien toegankelijker. Die woorden zullen vast en zeker een minder verrassend effect hebben op de lezer dan het woord intercity. Bij de c van chocolademelk heb ik het dan weer moeilijk omdat het woord begint met een klank die onder andere door de c geschreven wordt maar ook een h impliceert (ch). De c van citroen of circus is mijns inziens logischer en minder verwarrend voor beginnende lezers. De q van q-kele-q is er eentje van buiten categorie en valt naar mijn gevoel dan weer onder de noemer ‘dichterlijke vrijheid’, qué?

De illustraties zijn vrolijk, kleurrijk en tegelijk zacht. Ik hou er wel van. Het is gedrukt op stevig karton en heeft een harde kaft. Het boekje kan dus best tegen een stootje!

Een zoveelste boekje over het alfabet, deze keer voor de verzamelaars van boekjes van Boer Boris. Daar is natuurlijk niets mis mee maar het is ook niet dat boek waar we allemaal op zaten te wachten.