De tovenaars van ooit

De heksenval

In het tweede en wederom spannende deel van de reeks komen Xar en Wens elkaar opnieuw tegen. Xar de tovenaarsprins en Wens de krijgersdochter zaten nochtans opgesloten, omdat op het einde van het vorige deel het behoorlijk fout ging met de koningsheks. Zij is ontsnapt en zorgt voor een enorme dreiging voor het land. De heksen zijn immers teruggekeerd en de koningsheks wint steeds aan kracht. Ze heeft maar één doel: magie-die-werkt-op-ijzer bezitten. Laat dat nu net de magie zijn waarover Wens beschikt. Dat klinkt best vreemd als je weet dat krijgers alles wat met magie te maken heeft hartgrondig haten. Toch is het zo. Net zoals Xar eerder een krijger is dan een tovenaar. Waarom dat is, heeft te maken met de geschiedenis van hun ouders, koning Encanzo en koningin Sychorax.

Xar en Wens bedenken samen een heksenval: een toverspreuk waarbij verschillende ingrediënten horen. Gemakkelijk is het niet om alles bij elkaar te sprokkelen, maar Xar en Wens zijn vastberaden en samen met hun vrienden gaan ze op pad. Het wordt een hachelijke tocht waarbij Xar soms knap lastig de puber uithangt. Hierdoor lijken ze nog meer in de problemen te komen. Bovendien voelt Xar de steeds groter wordende heksenvlek op zijn hand branden en lijkt een onzichtbare kracht meester te willen worden over hem.

Op meesterlijke wijze weet Cressida Cowell je weer onder te dompelen in een wereld vol magie. Een wereld waarin niets onmogelijk is. De nog steeds onbekende verteller blijft de lezer prikkelen om verder uit te zoeken wie hij zou kunnen zijn. Spanning is de basso continuo doorheen het verhaal. Er wordt naar een climax toegewerkt waardoor je naarmate het verhaal vordert, steeds verder op het puntje van je stoel komt te zitten. Het is een verhaal dat niet verveelt. Net zoals in het vorige deel zijn de personages goed uitgewerkt, is het verhaal naast spannend ook verrassend en doorspekt met humor. De illustraties in grijstinten zijn van de hand van Cowell. Verschillende groottes wisselen elkaar af van een detail tot paginagrote prenten. Leuk zijn de bladzijden uit het betoveringenboek.

Een wervelend verhaal, zeer geschikt voor kinderen van negen jaar of ouder. Let op: het lezen van dit boek kan tot gevolg hebben dat het derde deel onmiddellijk ter beschikking moet zijn!

Link naar deel 1: pluizer.be/kinderboeken-jeugdboeken/de-tovenaars-van-ooit