De tovenaar van Oz

‘De tovenaar van Oz’, misschien voor sommigen beter gekend onder de oorspronkelijke titel ‘The wizard of Oz’, is zo’n klassieker die je moet gelezen hebben. Maar heb je hem echt al gelezen? Of ken je het verhaal enkel van de films en musicals?

Doortjes huis staat in het muffe, stoffige Arkansas en wordt tijdens een hevige wervelstorm weggeslingerd naar het Land van Oz. Het Land van Oz lijkt niet op de landen die wij kennen, er zijn heksen, magie, sprekende dieren en tovenaars. Doortje begrijpt er maar weinig van, het enige wat ze weet is dat ze zo snel mogelijk bij de tovenaar moet zien te geraken. Die kan haar immers helpen om terug naar huis te gaan. Onderweg leert ze enkele reisgenoten kennen, elk met hun eigen wensen en dromen voor de tovenaar. Met hen beleeft ze ongelooflijke avonturen.

Hoewel het verhaal van ‘De tovenaar van Oz’ al oneindig veel keren is verteld, blijft het een goed verhaal. Het is spannend en verkent ook op speelse wijze de diepere aard van mensen. Margaretha van Andel heeft dit boek niet alleen vertaald, maar heeft het ook in een moderner jasje gestoken. Dat doet ze niet door de grote lijnen aan te passen maar wel door enkele kleine toevoegingen. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over de televisie, een toestel dat nog niet bestond toen het boek voor het eerst gepubliceerd werd in 1900. Margaretha van Andel vertelt het verhaal in een aangename en fantasierijke schrijfstijl die gemakkelijk te begrijpen is voor jonge kinderen. De grote illustraties van Marieke Nelissen die af en toe opduiken zijn kleurrijk en helpen de jonge lezers op weg in hun fantasiewereld.

De vertelling is al zo vaak bejubeld dat ze haar waarde al bewezen heeft. Wat deze uitgave een grote meerwaarde geeft, is dat de kwaliteit van het boek heel hoog ligt. Op de hardcover staat de titel in prachtige gouden letters geschreven. De boekenrug is van scharlakenrode stof, opnieuw versierd met gouden letters. Dit is een boek dat vele jaren lang in je boekenkast kan staan en waaruit verschillende generaties kinderen kunnen voorgelezen worden.