De terugkeer van de koningin

‘De terugkeer van de Koningin’ is het eerste boek van Rebecca Ross dat vertaald werd naar het Nederlands. Je voelt tijdens het lezen dat het boek origineel geschreven werd als een op zich staand verhaal, maar dat gaandeweg de deur wordt opengezet naar een sequel. Ross geeft zelf aan dat het boek de start is geworden van een drieluik. Deel twee “The Queens Resistance” verscheen dit jaar al in het Engels. Op de Nederlandse vertaling is het nog even wachten.

Het boek heeft een uitnodigende cover en de blauwe binnenkaft geeft extra karakter. Daarna volgen twee kaarten, een (lange) opsomming van personages en vijf (!) uitgebreide stambomen. Bij het idee om dit allemaal bij te houden tijdens het lezen, stijgt je stressgevoel toch al een beetje. Ross slaagt er echter in door een duidelijke en vrij lange boeiende opbouw het geheel duidelijk te houden, en alle personages voldoende voor te stellen en diepgang te geven.

Brienna, de hoofdrolspeelster in het verhaal, vertelt vanuit de ik-persoon. In het alternatieve koninkrijk Valenia – gesitueerd in 1500 – wordt Brienna door haar grootvader naar Huize Magnalia gebracht. Hier moet Brienna een van de vijf passies leren beheersen: kunst, muziek, dramatiek, vernuft of kennis. Ze moet hierin slagen tegen haar zeventiende zonnewende om gekozen te worden door een patroon (lees werkgever). Door omstandigheden raakt Brienna echter verwikkeld in de strijd van hun buurland Maevana, waar ze opeens een grote rol krijgt in het complot tegen de koning van dit land.

Het boek blijft vlot lezen doorheen het hele verhaal. Na de lange maar boeiende opbouw krijg je wel het gevoel dat het einde wat snel afgehaspeld wordt. De eerste 270 bladzijden gaan over Brienna haar tijd in Magnalia en bij haar patroonvader. Op de laatste 152 bladzijden wordt de volledige complot tegen de koning uitgewerkt. Een fijne kennismaking met deze alternatieve wereld en benieuwd naar wat het vervolg te bieden heeft.