De Smoezels gaan naar school

De Smoezelkinderen gaan voor het eerst naar school. Net als alle andere kinderen gaan ze kleuren, zingen en spelen. Ze kijken het meest uit naar de speeltijd, want ze hebben in een roestig blikje een stukje smeertaart meegenomen. En als hun eigen oma Smoezel dan ook nog de invaljuf wordt, kan de dag helemaal niet meer stuk!
Tenminste als je een Smoezel bent... Ik vind het boek zeer ongeloofwaardig en vraag me af welke de meerwaarde ervan kan zijn voor het jonge publiek. Zou het Baggerlied voor die meerwaarde zorgen of de Smoezels zelf? Het verhaal kan het volgens mij onmogelijk zijn. Een juf die zomaar ineens haar kleuters achterlaat omdat ze een dringend telefoontje krijgt. Een Smoezeloma die dan even de klas overneemt en allerlei viezigheid met hen uithaalt. De kinderen worden 'gelukkig' weer helemaal schoon gemaakt met de hulp van een oververmoeid uitziende draak. Om tenslotte tot een 'eind goed, al goed' te komen. Maar wisten we bij het begin van het verhaal al niet dat het zo ongeveer ging gaan? Het enige dat misschien een beetje voor plezier kan zorgen bij jonge kinderen is het gebruik van 'vieze' woorden zoals tenenkaas en modderwerpen, smeertaart en knetterscheet.
Ik kan niet zeggen dat ik het jammer vond dat het verhaal zo snel uit was. Ook al is het een vierde boek over de Smoezels, wat mij betreft hoeft er geen vijfde boek te komen.