De Scharlaken Pompelmoes

De luister-cd met boekje over de superheld 'De Scharlaken Pompelmoes' werd ontwikkeld door Djapo (een organisatie voor mondiale vorming) om het voedseltekort in de wereld aan te kaarten bij kinderen. Na 'De groene ijsbeer', dat klimaatverandering als onderliggend thema had, gaan we dus weer de educatieve toer op. Een luister-cd als deze vergelijken met eentje van het Geluidshuis is eigenlijk geen optie, het verhaal heeft namelijk een heel ander doel.
Koning Ivan de Onverkwikkelijke wil tegen de zin van zijn dochter trouwen met prinses Astrid. Voor haar steelt hij de schat van de draak Fyrax, die woedend is en bergen voedsel eist in ruil. Koning Ivan gaat vervolgens massaal aan het stelen van zijn arme volk en dit allemaal om de draak tevreden te houden. Superheld De Scharlaken Pompelmoes komt gelukkig op de proppen, maar of hij erin slaagt het volk te redden …?
Het boekje dat bij de cd hoort, bevat per pagina een grote prent en een hoofdstuknaam die telkens met ‘waarin …’ begint. Je krijgt dus een korte samenvatting van de gebeurtenissen in desbetreffend deel. Achteraan staan echter de ‘officiële’ hoofdstuknamen. Het boek is op zich niet echt een meerwaarde voor de cd, tenzij je de behoefte voelt om je een beeld te vormen van de personages in het verhaal. Maar vaak is het leuker om gewoon je verbeelding te laten werken.
De Scharlaken Pompelmoes: het is een bizarre naam voor een superheld en het lijkt er misschien wat bij gesleurd. Het verhaal is wat aan de magere kant. Dat zie je meteen als je het boekje opent. Ook de ambiance die er uit andere (niet nader te noemen) luister-cd’s spreekt, ontbreekt hier helaas een beetje. Nathalie Meskens werd gestrikt om prinses Astrid (Bryan, ah ja) een stem te geven en doet dat zoals altijd best goed. Ook de alomtegenwoordige Jelle Cleymans kreeg een rolletje. Daarnaast werden nog heel wat getalenteerde acteurs gecast en dat is zeker een troef voor deze cd. Wat het verhaal niet kan rechttrekken, wordt wel goedgemaakt door deze bekende stemmen.