De reis van de wijze kat

Na twee verhalen over Grote Panda en Kleine Draak schrijft James Norbury een nieuw dierenverhaal. Deze keer gaat Kat op zoek naar… naar wat eigenlijk? Kat weet niet naar wat hij op zoek is. Naar innerlijke rust, acceptatie, een manier om de wereld te begrijpen? Rat kan helpen. Hij heeft gehoord van een oeroude pijnboom. Wie binnenin zijn takken zit zal tot ongekende rust komen. Aldus start Kat zijn queste. 

Zoals bij de boeken Grote Panda en Kleine Draak is het doel niet het belangrijkste, maar de weg ernaartoe en welke wijsheden je onderweg kan leren. Kat ontmoet verschillende dieren, ook de gekende Grote Panda en Kleine draak. Ieder van hen geeft een stukje wijsheid mee. Aan Kat om het te begrijpen en er iets mee te doen.

De originele Engelse titel is The Cat who taught Zen. In het nawoord verklaart de auteur het begrip Zen en hoe hij dat vorm heeft proberen geven in dit boek. 

De prent op de kaft is heel sfeervol en uitnodigend. De tekeningen binnenin zijn duidelijk doordacht getekend, maar de ene straalt meer emotie uit dan de ander. Ze kwamen niet altijd binnen. Het is een vrij langdradig verhaal. Het was voor mij meer betekenisvoller als het beknopter was geweest. 

Niettemin een fijn boek om iemand of jezelf cadeau te doen.