De rampzalige reis van Ellie en Nellie

In de kinderboekenwereld zijn Ellie en Nellie in de loop der jaren vertrouwde figuurtjes geworden. Sinds ze in 1994 hun intrede deden als 'Erge Ellie en Nare Nellie' verschenen er meerdere delen waarin deze meisjes jonge lezers meenemen in hun fantasierijke en ook vaak hilarische pesterijen. In 2005 verscheen een bundeling met daarin de herwerking van vier eerder verschenen verhalen over dit tweetal. Ze schetsen een beeld van de tijd waarin de beide meisjes hun omgeving in Nederland terroriseerden.

Deze nieuwe bundeling bevat ook een herwerking van eerder verschenen delen. Zoals de illustratie op de cover laat vermoeden, zijn dit de delen waarin Ellie en Nellie samen met hun ouders Nederland verlaten, op zoek naar nieuwe oorden waar niemand hen kent. In het eerste verhaal ‘Ellie en Nellie op het onbewoond eiland’ (2009) organiseren de ouders een spannende zoektocht naar een schat op het eiland ‘Gemini’. Het eiland wordt bewoond door tweelingdieren, zij vormen aanvankelijk makkelijke slachtoffers voor de gemene tweelingzussen. Maar uiteindelijk krijgen de zussen een koekje van eigen deeg en kunnen ze ternauwernood ontsnappen uit de klauwen van de wraak nemende dierenkoppels. In het tweede deel ‘Op en top Ellie en Nellie’ (2014) wordt de reis naar Spanje verder gezet. Ook hier duiken hinderpalen op en belandt de hele familie na een storm als schipbreukelingen op het Italiaanse strand. Daar starten de ouders met geld van vrienden een restaurant en de tweeling terroriseert als vanouds de buurt. Ook nu vergroot de auteur de karakters en volgen onwerkelijke toestanden elkaar op. Dit keer in een herkenbare Italiaanse, zomerse sfeer. Wanneer uiteindelijk alle problemen opgelost lijken, ziet het ernaar uit dat de tweeling hun leven lijkt te beteren en dat daarmee meteen een einde van het Ellie en Nellie tijdperk wordt aangekondigd. Het laatste verhaal, ‘Ellie en Nellie en de verdwenen schrijver’ (2000), staat los van de twee vorige delen. Het leest als een toemaatje waarin de schrijver zelf wordt geconfronteerd met de beide meisjes en hij de lezers het idee geeft dat ze misschien toch wel in werkelijkheid blijken te bestaan.

Rindert Kromhout heeft een eigen stijl die een breed publiek kan aanspreken. De verhalen spelen zich af in een enigszins herkenbare context, maar de gebeurtenissen en karakters worden vaak sterk uitvergroot. Wie van actie, spanning en humor houdt, zal geprikkeld worden om verder te lezen. De korte zinnen, het heldere woordgebruik en de pittige dialogen werden in een overzichtelijke bladspiegel gegoten en afgewisseld met expressieve tekeningen van Annemie van Haeringen.

Een aantrekkelijke omnibus voor wie aan dikkere boeken toe is en gelijktijdig veel leesplezier voor een lage prijs.