De ongelofelijke avonturen van de miraculeuze Mauwlien. Wachten op een wonder

Dit is het tweede deel in de Mauwlien-reeks. Wanneer je dit deel wil lezen, lees dan zeker eerst deel 1 of het wordt moeilijk om de verhaallijn te volgen. In vergelijking met het eerste deel is het is sowieso moelijker om te volgen; het lijkt soms alsof je niet helemaal mee bent, maar in de volgende hoofdstukken kom je dan te weten hoe de vork aan de steel zit. Ook op emotioneel vlak wordt het verhaal zwaarder omdat het duidelijk wordt dat de gezondheid van Mauwliens mama achteruit gaat. Aan de binnenkant van de kaft staan deze keer geen kamerplanten, maar wel de personages die in het verhaal voorkomen; dat was vaak erg handig. Achteraan vind je dan weer voorwerpen die in het verhaal aan bod komen. Wanneer er een nieuw hoofdstuk begint, weet je dat je op een andere plaats of bij een andere persoon bent.
Mauwlien noemt haar vader nog steeds 'de man'. De gezondheid van haar mama gaat achteruit. Belangrijke nieuwkomers in deel 2 zijn Ludmilla (hulp van mama) en Lucy de Kloe (nieuwe vriendin van papa). Op verschillende manieren probeert Mauwlien haar ouders weer samen te brengen. In een ware detectivestijl gaat ze op zoek naar de liefdesbrieven van haar ouders. Ze plaatst microfoontjes om de man en Lucy af te luisteren. Om hem onder druk te zetten, ontvoert ze de knuffelzebra van de man en stuurt ze dreigbrieven, maar een toenadering tussen haar ouders komt er niet. Langzaamaan komt die er wel tussen Mauwlien en de man, die ze nu Joeri of zelfs papa noemt. Toch komt het alweer tot een breuk wanneer Lucy zwanger is. Met mama gaat Mauwlien op zoek naar de leuke plekjes van vroeger. Het lijkt wel een soort van afscheidsweekend te zijn. De band tussen Mauwlien en Paul, de vriend uit de instelling, wordt steeds hechter. Samen met opa brengen ze een nieuw ijssoort op de markt.
De taal die gebruikt wordt is zeer kleurrijk en eerder geschikt voor gevorderde lezers. De titel van het boek 'Wachten op een wonder' kan je op verschillende manieren interpreteren: de genezing van mama, de hereniging tussen mama en papa, het vertrekken van Lucy. Het verhaal start eerder moeilijk, maar grijpt je daarna hoe langer hoe meer bij de keel. Wat deze jonge meid voor haar mama doet, getuigt van een enorme liefde. Het is zo’n boek dat je steeds verder wil lezen, omdat je weet dat het antwoord op de onduidelijkheden eraan komt in de volgende hoofdstukken. Je voelt de emoties en hoe Mauwlien heen en weer geslingerd wordt tussen hoop en wanhoop. Het boek eindigt met een mysterieus hoofdstuk waarin opa blijkbaar een geniaal idee heeft. De illustraties passen prima bij de tekst en houden het geheel ook luchtig. De blauwe kleur uit deel 1 is vervangen door groen; hopelijk komt het derde deel er snel aan. Samen met Mauwlien hoop ik, een beetje naïef, op een genezing van mama en een hereniging tussen haar ouders. Verder kijk ik uit naar het vervolg van het ijsverhaal, een beginnende romance tussen Mauwlien en Paul, de afloop van de ontvoering van zebra en het geniale idee van opa.