De lessen van Beer

Een Bijzonder boek over een bijzonder Beertje

Beertje kijkt ongelukkig naar zijn spiegelbeeld in de vijver, hij voelt zich bang en klein. Hij zou liever groter, sterker en slimmer zijn. Grote Beer ontfermt zich over hem en brengt hem elke dag een levensles bij. Bij de eerste levensles wil Grote Beer dat Beertje ervaart hoe uniek hij wel is en in zichzelf gaat geloven. Op elke dubbele pagina wordt telkens met een sfeervolle illustratie een belangrijke wijsheid toegelicht. Dit filosofische prentenboek biedt waardevolle denkbeelden waar we samen met kleuters bij kunnen stilstaan, zoals ontwikkel het talent waar je goed in bent. Na de beleving van de tien levenslessen met Grote Beer, is Beertje zelfzekerder geworden en voelt zich ontzettend fijn.

Van dit prentenboek in zachte, natuurlijke kleuren gaat een aangename en rustige sfeer vanuit. Het voelt precies aan zoals je bij een wandeling in de natuur de kleuren, geuren en zachte achtergrondgeluiden opneemt en tot rust komt. De illustraties zijn eerder klassiek en kleuters houden van dergelijke lieflijke beren in een idylische omgeving. Elke dubbele pagina omvat één grote illustratie waarop je de gemoedelijke sfeer beleeft, tussen de beren. Ook is het geheel opgefleurd met leuke details. De lay-out is verzorgd. Zo voelt de kaft aangenaam zacht aan. Aan de rechterzijde is de tekst in een overzichtelijke structuur van verzen opgetekend. Hoewel de tekst prettig aanvoelt tijdens het voorlezen, kan het voor sommige kleuters lastig zijn dat er relatief veel tekst in voorkomt. Die bestaat uit verzen op rijm. Soms voelt het ritme prettig aan en soms komt de taal wat stroef over en is moeilijk te begrijpen. Zoals wanneer Grote Beer hem aanmoedigt tot buitenspelen, besluit hij met de volgende zinnen “…want elke dag even bewegen dat is vreselijk gezond. Die dingen maken je gezonder dat is een ongeschreven wet…” Ook de symboliek die een levensles weergeeft kan voor kleuters wat vreemd overkomen en vraagt om wat verduidelijking. Zoals wanneer Grote Beer vertelt dat hij van een uniek beertje moet houden. Wanneer Beertje vraagt wie dat beertje wel is, laat Grote Beer hem in de vijver naar zijn spiegelbeeld kijken. Zo ontdekt Beertje dat hij eerst van zichzelf moet houden.

De levenslessen zijn belangrijke humane waarden, alleen zal de verteller wel aanvoelen om hier en daar wat toe te lichten. Soms komt het belerend over, bijvoorbeeld dat het hard werken is, met vallen en opstaan, om een talent te ontwikkelen. Ook het thema pesten is best moeilijk te volgen omwille van de vele tekst en de schrijfstijl op rijm. Hierbij zou een concreet voorbeeld het verschil tussen een pester en een helper verduidelijken.

Het is een boek dat je af en toe weer moet oppikken en aanmoedigt om tijdens het voorlezen erover te praten. Dit prentenboek is tevens waardevol om in de kleuterklas als start bij een kringgesprek aan te reiken.