De ijsbeer en de nacht

IJsbeer kan niet slapen. Samen met zijn dekentje gaat hij op zoek naar de ideale slaaptips. De poolvos, de haas, de Mechelse koekoek, de eendagsvlieg, de marmot, de zaagvis, de egel en de tortelduifjes hebben elk wel de ideale slaapmanier gevonden, maar de ijsbeer is er niet zoveel mee. Hij probeert alle tips wel even uit, maar het is uiteindelijk de berg die de beer tot het beste inzicht brengt: gewoon liggen en zwijgen en nog eventjes nadenken over de manier waarop zijn vrienden slapen.

De illustraties zijn mooi in hun eenvoud.  Met een viertal kleuren worden de kou en ook een beetje de wanhoop van de ijsbeer voorgesteld. De witte ijsbeer steekt mooi af tegen de donkere nacht. Het paddenstoelendekentje zorgt letterlijk en figuurlijk voor wat warmte. Ook de manier waarop de slapende beer met zijn dekentje aangepast wordt weergegeven is leuk gedaan.

De verhaallijn is zeer eenvoudig, al zorgt de auteur toch voor die extraatjes: dubbele bodems, achterliggende betekenissen en een vleugje humor die waarschijnlijk niet door alle kleuters begrepen zullen worden. Dat maakt dat dit prentenboek er eentje is voor groot en klein. Een ideaal verhaaltje voor het slapengaan.