De heler van Samaar

Arran groeit op in Samaar, een volledig van de buitenwereld afgesloten land. Met de rest van de wereld willen de inwoners geen contact, omwille van de sterke gaven van de Flisteraar. Ze hebben schrik dat anderen de gaven van deze boom ontdekken en gaan misbruiken. Binnen de groep inwoners zijn er slechts enkelen vatbaar voor de krachten van deze boom. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen ze in het bereik van de boom hun gaven ontvangen. Zowel mannen als vrouwen zijn ontvankelijk. De vrouwen zijn echter aan de macht in dit land en willen dit zo houden. Vanaf het moment dat mannen de volwassen leeftijd bereiken, worden ze uit het land verbannen. Zo kan er geen krijgsheer ontstaan.
Arran is zo een jongen met speciale gaven. Ook zijn vader is ooit verbannen geweest. Eens Arran in de buitenwereld terechtkomt, gaat hij op zoek naar zijn vader. Er zijn immers zoveel vragen en onduidelijkheden waar Arran mee worstelt. Al gauw wordt duidelijk dat de queeste naar zijn vader Arran veel antwoorden zal opleveren. Zijn vlotte persoonlijkheid en zijn opleiding als heelmeester maken dat hij vatbaar is voor avontuur en vele verschillende personen en verhalen tegenkomt.
Het enigszins voorspelbare verhaal leest wel zeer vlot en is vooral toegankelijk voor een publiek jonger dan elf jaar. De schrijfstijl is eenvoudig en dat maakt het ook geschikt voor jonge lezers die niet zo gemakkelijk lezen, maar zich toch eens aan een queeste willen wagen. Vaak zijn zulke verhalen te ingewikkeld en langdradig. Meer mature of ervaren lezers zullen wat op hun honger blijven zitten. Die verlangen toch wel naar wat meer spanning. De eerste pagina’s zijn wat onduidelijk en onaantrekkelijk. Maar eens je doorzet, kan je wel in het verhaal meegezogen worden. Al moet je wel van een kabbelend stroompje houden in plaats van een woeste rivier. Ben je op zoek naar watervallen van spanning, dan ben je bij dit boek aan het verkeerde adres.