De heen-en-weer brief

De meeste boeken zijn beperkt door lineariteit. Dit boek niet. Met dit boek ging Gerda Dendooven de uitdaging aan om een boek te schrijven dat je van voor naar achter kan lezen, maar ook van achter naar voor. En dit met mooie prenten die ook in twee richtingen kunnen bekeken worden. Ongelooflijk straf!

Het boek bevat, zoals de titel al laat vermoeden, een heen-en-weer brief. Wie vooraan begint kan een brief van Beertje aan Krullenbol lezen. Wie achteraan start leest een brief van Krullenbol aan Beertje. Wat hun relatie is, blijft een mysterie. Het kunnen zowel vrienden als geliefden zijn. Het is echter zeker dat de twee elkaar graag zien.

Op de tekeningen zien we niet letterlijk geïllustreerd wat er in de brief staat, maar volgen we de weg die de brief aflegt van de ene naar de andere. De brief van Beertje heeft het avontuurlijkste parcours. Want wanneer Beertje de brief in de brievenbus wil steken, waait hij weg. Zo passeert hij langs een boef, een kat, een baby, enz. Tot de brief bij Krullenbol aankomt. Krullenbol verzendt haar brief met een vogel. Dat doet allemaal heel nostalgisch aan. Aan dat gevoel dragen de illustraties bij. Die bevatten weinig kleurschakeringen en een groot deel van de achtergrond is wit en wordt door onze fantasie ingevuld. Heel mooi vormgegeven, zoals we van Gerda Dendooven gewoon zijn.

Kinderen zullen zich laten verwonderen door dit boek. Lees het gerust al samen vanaf een jonge leeftijd, want omwille van het krullerige lettertype is er al wel wat leeservaring vereist om het zelf te lezen.