De grote reis rond de wereld

Een avontuurlijk zoekboek

'De grote reis rond de wereld' doet denken aan de populaire serie 'Waar is Wally' van Martin Handford. Ook Béatrice Veillon tekent drukke prenten vol figuurtjes in adembenemende decors waarin je urenlang kunt vertoeven. En ook haar zoekboek is multicultureel. Ze neemt de kijker mee van Brussel over Parijs, de Zwitserse Alpen, Marrakech, de Nigeriaanse Sahara, de Himalaya in Nepal, het Amazonewoud in Brazilië en heel wat andere steden en streken tot in Amsterdam. Op elke prent kun je de familie Opstap zoeken en andere details die onderaan de platen in kadertjes staan.
Natuurlijk past de hele wereld niet zomaar in een boek, maar toch kon de keuze van de landen wel diverser. De selectie is erg eurocentrisch. Niet alleen begint en eindigt de reis in België en Nederland, meer dan de helft van de landen die de familie Opstap bezoekt, ligt in Europa. In Zwart Afrika doen ze maar twee landen aan en in Azië en Latijns-Amerika maar drie. Merkwaardig is ook de keuze om China te laten vertegenwoordigen door Hong Kong.
Een pluspunt is de afwisseling van steden en streken. Die keuze zorgt voor variatie in de afbeeldingen. Het is moeilijk om in zo’n boek te ontsnappen aan stereotypen. De illustrator probeert immers het ‘typische’ van een stad, land of streek weer te geven: Belgen die frieten eten en stripverhalen lezen, Duitsers die bier drinken op de kerstmarkt, Senegalezen die rijden in kapotte auto’s, betogende Londenaars, fietsende Nederlanders ... Door het geheel te bekijken vanuit het perspectief van een gezin op reis, worden die beelden wel begrijpelijker en aangevuld met details die je als toerist opvallen. In Brussel zijn dat onder meer de stripfiguren op de gevels, in Rome de fonteinen en kerken, in Spanje de olijfboomgaarden, in Marrakech de kruidenpiramides, in Nepal de jaks, in Amsterdam de tulpen. Vaak zijn die details ook verwerkt in de zoekkadertjes. De illustrator heeft, samen met het gezin Opstap een uitgesproken voorkeur voor markten en ook die brengen extra kleur in de prenten.
Het leukste zijn de speelse, grappige details: een vogel die poept op een conducteur in de Gare du Nord, een hond die wegvlucht met een sliert worsten, Sint en Piet op de kerstmarkt, een man die in zee zwemt met zijn kleren aan, Pinoccio in Rome, Sancho Pancha in Andalusië, de reusachtige ballonnen van Donald Duck en Garfield in New York, een filmopname van Dracula in een kasteel in Roemenië ... Ze werken als reisherinneringen die je met plezier terug ophaalt. 'De grote reis rond de wereld' is een aantrekkelijk kijk- en zoekboek waarin je telkens opnieuw op avontuur kunt gaan.