De grote beerrups

Nadat de tuinman alle paardenbloemen heeft uitgetrokken moet de bruine grote beerrups op zoek naar nieuwe. Op zijn weg door de tuin komt hij allerhande rupsen tegen. Ze zijn zo mooi, zo kleurrijk en laten dat ook goed merken aan de grote beerrups. Hij wordt er jaloers en zelfs verdrietig door. Waarom is hij zo bruin, zo saai en zo gewoon? Ondanks zijn pogingen om er toch bij te horen door te zeggen dat hij ook vleugels zal krijgen, wordt hij enkel uitgelachen. En wanneer het tijd wordt om een vlinder te worden, en spint iedereen zijn cocon. Na lange tijd breekt de cocon en vliegen de vlinders uit. Er gebeurt iets spectaculairs ... maar wat dat is, kom je pas te weten door het boek te lezen.

Aan de hand van de cover sprak het boek me niet ontzettend aan. Maar eens ik het boek las en vooral inkeek, vond ik het ongelooflijk bruikbaar en mooi. Het is een verhaal over hoe mooi eenieder is. Het is niet wat je ziet maar echte schoonheid zit van binnen. Ook daarin kunnen kinderen zichzelf herkennen. Uitgelachen worden omdat je niet mooi genoeg bent, omdat je te dik, te dun, te groot, te klein bent ... Er worden in het verhaal veel herhalingen gebruikt die kinderen wel leuk vinden. Op den duur kan je de kinderen de herhalingen laten meezeggen of de laatste woorden laten invullen. 

De tekeningen zijn mooi en heel gedetailleerd en maken ook dat ik het zo'n goed boek vind. Je krijgt ook een goed zicht op het leven boven als onder de grond. Er worden ook toffe kleurnuances gebruikt. Het verhaal gaat vooral over de verschillende soorten rupsen en vlinders, maar ook de metamorfose van rups naar vlinder wordt mooi in beeld gebracht. Door de vele details van bloemen, planten, kriebeldieren ... kan het dan ook gebruikt worden bij verschillende thema's.

Achterin het boek krijg je nog een presentje, een extraatje: een vlinderfeitjesboekje! Ook kan je nog extra spelletjes en lessuggesties vinden op www.lemniscaat.nl

Echt tof, tof, tof!