De Griekse mythen
Verhalen en labyrinten
Bij het begin van deze eenentwintigste eeuw blijken de Griekse mythen opnieuw populair. Onder meer Imme Dros, Simone Kramer en Michael De Cock zorgden voor fraaie bewerkingen. Internationaal populariseerden Anthony Horowitz en Rick Riordan de klassieke verhalenstof. Het aanbod is dus groot, maar deze uitgave Verhalen en Labyrinten vormt toch een hoogst originele aanvulling.
De kern van het boek bestaat uit een twintigtal schitterend getekende labyrinten, die je letterlijk doen ronddwalen in de wonderlijke wereld van de klassieke Griekse mythen en ruimer in de denk- en leefwereld van de oude Grieken. Het boek opent terecht met een voorstelling van hun wereldbeeld, met het rijk van de goden boven dat van de mensen en ondergronds de Hades en nog dieper de Tartarus (als een soort hel). Het doolhof visualiseert ook de verhouding tussen goden en titanen en de oorsprong van de wereld. Natuurlijk krijg je verderop de kans om te verdwalen in het bekende labyrint van de minotaurus en in het paleis van Knossos dat er vermoedelijk model voor stond. Maar je kunt ook mee op reis gaan met Herakles, op het mythische schip Argo, op expeditie naar het Gulden Vlies of met de onsterfelijke held Odysseus. Je neemt deel aan de Trojaanse oorlog, maakt kennis van Sisyphus en Oedipus en verkent ten slotte het oude Griekenland van de 3de tot 5de eeuw voor Christus, waarbij je een kijkje neemt op de Olympische Spelen, in de huizen van de oude Grieken, op de Akropolis van Athene en in het Griekse theater. Bij diverse figuren, voorwerpen of taferelen krijg je namen of korte bijschriften te lezen, waardoor ze als een soort stripverhaal werken.
Telkens duik je links het labyrint in om er na allerlei omzwervingen rechts weer uit te komen. De verschillende al dan niet doodlopende kronkelwegen voeren je langs goden, helden en mythische dieren, door paleizen en steden, over bergen, zeeën en eilanden. Zoals bij elke avontuurlijke reis ontmoet je voortdurend boeiende figuren, leer je van alles bij en kun je telkens weer nieuwe ontdekkingen doen. Voor dat laatste zorgen de oogstrelende illustraties, die vol verrassende en vaak grappige details steken. Overigens is de tekenstijl geënt op fresco’s, vaasschilderingen en beeldhouwwerken uit de klassieke oudheid.
Achteraan in het boek worden de verhalen achter de illustraties toegelicht. De teksten zijn interessant, helder én aantrekkelijk geschreven. Bij de Olympische Spelen lees je bijvoorbeeld dat die gedurende meer dan 1100 jaar plaatsvonden, wat de Olympische Vrede inhield, waarom de atleten geen kleren droegen en wat de beloning was voor de winnaars. Een leuk extraatje vormen de aparte tekstblokjes met verwijzingen naar de Griekse mythen in onze taal zoals de ‘doos van Pandora’, een ‘sirenenzang’ of ‘het ‘oedipuscomplex’. Een klein minpuntje is dat bij sommige tekstjes uit de illustraties verdere uitleg hier ontbreekt, bijvoorbeeld over de vrouwen op het eiland Lemnos uit het verhaal over het Gulden Vlies. Het is echter maar zelden dat je op je honger blijft zitten. Meestal vullen de teksten op de illustraties, de veelzeggende beelden en de uitleg achteraan elkaar heel goed aan.
Conclusie: dit betoverend boek over klassieke mythen verdient het om een klassieker te worden. Je kunt er eindeloos in verdwalen en op ontdekking gaan.