De flat van Fatima
Wanneer haar ouders gaan scheiden, verhuist Karel met haar moeder van een groot huis naar een verwaarloosde flat. Ze raakt al snel bevriend met Sami, Raja en Hafid, met wie ze vaak bij buurvrouw Fatima te vinden is, een gezellige oude dame. Als Fatima uit haar flat dreigt te worden gezet, komen de kinderen haar te hulp: ze maken een tijdelijke schuilplaats in een kelderbox. Terwijl de kinderen voor haar op zoek gaan naar een ander huis, probeert zij zich te verbergen. Maar dat is niet eenvoudig, want de wantrouwige buurman Blanckensteijn houdt iedereen in de flat goed in de gaten …
In 'De flat van Fatima' worden we meegenomen naar een flat in een probleembuurt waar veel allochtonen wonen. Daar is Karel, die eigenlijk Carolien heet, na de scheiding van haar ouders met haar moeder naar toe verhuisd. Karels vader heeft een nieuwe vriendin. Daardoor is haar moeder is overstuur en huilt ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Karel wil maar kan haar moeder niet helpen en besluit alleen op verkenning te gaan in het nieuwe flatgebouw. Al snel maakt ze kennis met Fatima, een lieve, wat oudere vrouw. Ook Sami, Raja en haar broertjes en Hafid komen in haar leven. Allemaal allochtone kinderen waar ze het heel goed mee kan vinden. De flat van Fatima wordt hun tweede thuis waar ze verwend worden met heerlijke zelfgebakken lekkernijen. Als Fatima wegens een huurachterstand uit haar flat gezet wordt, installeren de kinderen haar in één van de kelderboxen. Onder het mom van het opknappen van de speeltuin, organiseren ze een rommelmarkt en verkopen ze lekkere hapjes. Ze hopen zo genoeg geld te verdienen om een nieuw huis voor Fatima te kopen. Maar eeuwige knorpot en buurman van Fatima, meneer Blanckensteijn gooit roet in het eten. Gelukkig heeft de burgemeester wel begrip voor de hele situatie en worden Fatima’s problemen opgelost.
Dit lekker vlot geschreven verhaal heeft een fijne en positief ingestelde boodschap. Op een licht humoristische manier wordt aangetoond dat mensen uit verschillende culturen wel goed met elkaar kunnen omgaan. De verschillende culturen en de verschillende godsdiensten worden op een duidelijke maar niet belerende manier aangebracht. Op educatief vlak scoort dit boek dus hoge ogen.
Het boek kreeg een vrolijke en kleurrijke kaft die ons onmiddellijk een beeld geeft van het verhaal. Het lijkt wel of het jongetje op de groene fiets speciaal naar jou zwaait. Dit nodigt dan ook uit om het boek vast te nemen en het op z’n minst te doorbladeren. De tekeningen zijn een leuke aanvulling op het verhaal.
De weergave van de e-mailberichten zorgt ervoor dat het boek in de leefwereld van de beoogde doelgroep kruipt. Want welk kind leeft nu nog zonder mail?