De Drakenark

Ga mee op missie om 's werelds zeldzaamste draak te redden

Ga mee op ontdekkingsreis doorheen de hele wereld, met één doel: het redden van de meest zeldzame draak, de 'hemelse draak'. Gedurende de vele zoektochten, kennen we de verblijfplaats van alle draken, maar het mysterie rond de hemelse draak blijft. De verschillende bemanningsleden werden uitgekozen op basis van hun unieke kennis en vakgebied, en daar behoor jij, de lezer van dit boek (én aspirant-drakenbeschermer), nu ook toe. Zet je schrap en blader mee door deze geheime zoektocht: het belooft spannend te worden!

Draken zijn een onderdeel van vele culturen, en ze bestaan in alle vormen, maten en kleuren. Ze leven vaak in de lucht, maar er bestaan ook exemplaren die de diepte van de oceaan verkiezen (zeeslangen, zo leren we). De ontdekkingsreis brengt ons met de zeilboot over de verschillende continenten (Oceanië, Antartica, Zuid- en Noord-Amerika, Europa, Afrika en tenslotte Azië), en brengt ons algemene kennis bij over de verschillende soorten draken, aangevuld met geheime weetjes. Elk continent brengt ook tips met zich mee over de verblijfplaats van de hemelse draak. 

Wat opvalt in dit grote boek, is de aandacht die aan elk onderdeel van het boek werd gegeven, tot in de allerkleinste details. De tekeningen op atlasformaat zijn daarbij werkelijk prachtig. Ze zijn duidelijk, waardoor het verhaal en de drakenkennis goed gedocumenteerd aanvoelt. De consistentie en vaste hand in de tekeningen toont een vakmanschap dat je niet vaak meer tegenkomt – wat moet daar veel werk in zijn gekropen. De teksten zijn niet bijzonder poëtisch, maar door de 'wetenschappelijkheid' van de boodschap, stoort het absoluut niet. Wat de teksten wel doen, is de lezer zin geven om mee te stappen in dit wonderbaarlijke avontuur: droge koek wordt het immers nooit. De keuzes qua formaat, papier en algemene afwerking van het boek (er is bijvoorbeeld met goudfolie gedrukt op de kaft, wat magisch werkt), versterken het goed uitgebalanceerde concept. Ook een pluspuntje is de diversiteit die in het boek doorzindert: niet alleen de crew van de drakenark is heel divers qua leeftijd, achtergrond, geslacht en interesses, ook de keuze om alle continenten te doorkruisen, werkt knap.

Natuurlijk weet je wel dat draken niet echt bestaan, maar de liefde voor deze mytische dieren en de uitgebreidheid van de informatie die bij elke soort gegeven wordt, doet aan als ware ze werkelijk onderdeel van onze wereld. Zoals bij een goede mockumentaire, is de grens tussen fictie en non-fictie een uitdagende maar geweldig interessante grijze zone. De Drakenark heeft de balans perfect gevonden, en werkt daarom wonderwel.

Voor alle avonturiers, atlasfanaten en dierenliefhebbers een must have, en alleen al door de kwaliteit van de uitgave een prachtig geschenk.