De draak die niet van vuur hield

Dit is het vervolg op de krokodil die niet van water hield. We maken hier weer kennis met de krokodil uit het vorige boek, maar dan als papa. Het is weer een leuk verhaal. Deze keer over een draakje dat niet is zoals de anderen. Zij houdt niet van vuur. Erger nog, op het einde van het boek blijkt dit draakje van water te houden! Het draakje ontdekt dat zij niet is wie ze altijd al dacht te zijn. Gelukkig blijkt papa draak nog steeds evenveel van haar te houden.

Het boek is zeer mooi vormgegeven op maat van kleuters. De mooi omlijnde illustraties zijn erg aangenaam om naar te kijken. Er is ook veel aandacht besteed aan de bladschikking van prenten en tekst. Het verhaal bestaat uit eenvoudige woorden waarvoor een mooi lettertype werd gebruikt. De zinnen zijn niet te lang voor een jonge kleuter. De prenten zijn soms groot, zo is er het beeld van papa draak die vliegt met zijn kleintjes op zijn rug of van draakje die voor het eerst in het water zit, dat een dubbele pagina in beslag nemen. Maar er is ook een dubbele pagina die in zes stukjes is verdeeld zodat je de poging van het draakje om te vliegen stukje per stukje kan volgen. Een pagina is ook vaak in twee gedeeld om zin per zin te kunnen illustreren. De illustraties zijn steeds sober en stellen het verhaal voorop. Ze helpen de voorlezer enorm. Het verhaal zelf is nogal cliché. Het draakje probeert er bij te horen. Dat ze niet kan vuur spuwen vindt ze niet erg, maar ze zou toch graag kunnen vliegen. Maar dan blijkt ze geen draakje te zijn. De boodschap dat iedereen anders mag zijn en iedereen zijn eigen talenten heeft, komt aan bij jonge kleuters. Oudere kleuters kunnen zich hier misschien vragen bij gaan stellen. Waarom papa draak niet meteen vertelde aan het draakje dat zij geadopteerd werd, bijvoorbeeld. Of dat talenten dan echt aangeboren zijn en je niets kan leren (want een growth mindset ontbreekt in dit boek).

De schutbladeren van dit boek bevatten exact hetzelfde concept als bij "De krokodil die niet van water hield" en zorgen er zo voor dat dit tweeluik rond is.