8+ | 2009
Ploegsma
ISBN 978 90 216 6755 3
FICTIE , 132 p. , €7.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels

De Dondertempel

Een zaak voor jou en het Tiger-team
Thomas Brezina (auteur) Naomi Fearn (illustrator)

Het Tiger-team koopt een beetje per ongeluk een vreemd object op een veiling. Het zijn zeven kogelvissen. Als ze het veilinghuis verlaten, botst er iemand tegen Birgit op en de vissen vallen uit haar handen. In elke kogelvis zit een papieren rol. Het zijn schatkaarten, die blijkbaar al heel oud zijn. Meteen is er bijzonder veel belangstelling voor hun koopje. Maar het Tiger-team wil natuurlijk zelf uitzoeken wat dit allemaal betekent. Met behulp van de kaarten moeten ze De Dondertempel zoeken. Ze worden gewaarschuwd: als ze iets mis doen, zullen ze de tempel niet vinden maar te pletter storten in een diep ravijn. Daarmee is de kous niet af: ze moeten nog uitzoeken op welk eiland de Dondertempel ligt en wat er daar te vinden zou kunnen zijn. Het wordt een avontuur met risico’s en veel geheimzinnigheid. Hoofdfiguren in deze boeken zijn Birgit, Luuk en Patrick. Birgit is een leidersfiguur en is heel nieuwsgierig. Ze is een hippe meid die houdt van leuke kleuren, paarden, dansen en alles wat cool is. Luuk is een computerfreak. Hij bouwt zelf spulletjes voor het Tiger-team en die komen vaak goed van pas. Luuk is een volhouder en de slimmerik van het team. Dan heb je nog Patrick, de sportieve, stoere kerel met een peperkoeken hartje. Hij is vaak ook een beetje de clown van het team maar weet ook heel goed van aanpakken.
Doorheen het boek krijg je heel wat vragen voorgeschoteld. Je kan die vragen oplossen met behulp van de decoder die bij het boek zit. Dat is een plastic kaart met een grijs gearceerd vlak (decoder) en in de marge vier uitsparingen in de vorm van cirkels. Je kan die op twee manieren gebruiken. In het boek staat aan het eind van elk hoofdstuk een afbeelding van een decoder. Je moet de echte decoder erop leggen en hem langzaam ronddraaien. Dan verschijnt de verborgen tekst. De andere manier is om de decoder op het teken in het boek te leggen en hem recht naar beneden te schuiven. In één van de vier cirkels vind je dan het antwoord.
Het verhaal is bijzonder zwak en hangt met haken en ogen aaneen. Spanning is ver te zoeken en de ontknoping is ook bijzonder mager. De schrijver, Thomas Brezina, heeft al meer dan 400 boeken geschreven, die in meer dan 35 talen vertaald zijn. In Oostenrijk is hij in 2006 en 2007 verkozen tot ‘Schrijver van het jaar’ en in China noemt men hem ‘de meester van het avontuur’. Er zijn absoluut betere boeken op de markt, met een betere verhaallijn en een meer avontuurlijke en spannende inhoud dan dit. Het is eerder een boekje dat een product is van seriewerk. Eerder verscheen al een boek van het Tiger-team en er zullen er ongetwijfeld nog veel meer volgen.

Tanja Maes
Avontuur | Detectives
uit de reeks: Tiger-team
origineel: Ein Fall für dich und das Tiger-Team: Im Donnertempel (Duits) - René van Veen (vertaler)