De dag waarop de draak verdween

De reeds meermaals bekroonde illustratrice Annemie van Haeringen maakte opnieuw een bijzonder prentenboek.Het boek bevat prachtige illustraties die gemaakt zijn in blauwe BIC-balpen en gedrukt zijn op mooi eierschaalkleurig papier. Het roept de associatie op aan een oude Chinese vaas. Heel wat andere typische Chinese voorwerpen en gebruiken zoals vliegeren en origami komen ook in het boek aan bod. Alles wordt met veel oog voor detail weergegeven.

De tekst is in hetzelfde balpenblauw waardoor het geheel erg rustig oogt. Het is ongelooflijk om te merken wat er allemaal mogelijk is met een balpen. De tekeningen zijn nu eens stoer en ruw, dan weer fijn en broos. Het boek nodigt uit om zelf aan de slag te gaan met je balpen.

Meneer Lóng uit het verhaal is gefascineerd door draken. Natuurlijk is hij geboren in het Jaar van de Draak. Meneer Lóng, die je elke bladzijde ouder ziet worden, speelt draak, droomt draak, is draak. Het verhaal, dat zou gebaseerd zijn op een oud Zen-verhaal, bevat weinig tekst en blijft vrij abstract.

Volgens de Chinese cultuur brengen draken geluk. Maar wat is geluk eigenlijk? En wat als je oog in oog staat met geluk?