De cycloop

Als op een dag een enge cycloop het dorpje Spitskruim dreigt te vermorzelen besluiten de insencteninwoners hem ter hulp te komen. Er wordt beslist om een bril te maken voor de cycloop, zodat hij beter kan zien door zijn ene slechte oog. De inwoners slaan de handen in elkaar en maken een perfect passende bril. Maar het succes is van korte duur, er wordt te vroeg gejuicht. Want ook met een bril blijft een cycloop wie hij is ...

Een hartverwarmend boek vol goede bedoelingen. Aandoenlijk zijn de insecteninwoners van het dorpje, die vreedzaam samenleven. Elk insect heeft een eigen functie, zoals de rode kruisspin die de zieken verzorgt, waterjuffers die waterkannen vullen en zijderupsen die dekbedden maken. Een verhaal over de kracht van vriendschap en het verdriet van eenzaamheid. Een verhaal dat start als een sprookje doch zonder happy ending. Een verhaal dat telkens weer opnieuw kan gelezen worden en niet verveelt. Een verhaal over de duistere kanten van mensen in een monsterhuid.

De illustraties van Floor Rieder springen meteen in het oog. Een ontelbaar aantal lijnen doorkruist de pagina's en geeft het verhaal een exra dimensie. De donkere tinten kleuren het verhaal en zorgen voor een gevoel van melancholie. Het is een zoektocht om de verschillende personages te ontwarren in groen-zwarte tinten. Mij kon het zeker en vast bekoren en dus uit ik mezelf dan ook als grote fan van deze stijl. Kinderen hebben misschien een extra zetje nodig om hun weg hierin te vinden, maar het is zeker de moeite waard!