De bromtrol

... probeert niet te brommen!

We kennen het allemaal. Dat gevoel wanneer alles misloopt of wanneer dingen anders lopen dan we zouden willen. Dan vloeken we en zijn we boos of teleurgesteld. Soms helpt het dan om eens luid te roepen of te grommen. Of zoals de bromtrol doet: brommen. De bromtrol kan enorm goed brommen. Dan begint de aarde te beven en verspreidt zich een oorverdovend geluid tot in ieders huis. De bromtrol sluit een weddenschap met zijn vrienden. Als hij niet meer bromt, trakteren zijn vrienden hem op appelmoes. Als de bromtrol toch bromt, moet hij zelf appelmoes maken. Zodra de weddenschap is afgesloten, loopt alles mis. Zijn bal blijft hangen in een appelboom, hij struikelt over een tak, en wanneer hij zijn gezicht in een beek probeert te wassen, maakt de kikker hem helemaal nat. Hoewel het in zijn buik begint te onweren, blijft hij kalm. Behalve dan wanneer de kikker hem natmaakt, dan wordt de bromtol boos. Slaagt hij erin om niet te brommen?

Het boek wisselt stukjes tekst af met kleine en grote illustraties en een variërende opmaak. De illustraties in het boek tonen hoe de bromtrol zijn woede onder controle probeert te houden, maar daar niet altijd in slaagt. Zijn buik doet pijn, zijn ogen lijken te ontploffen en zijn hoofd wordt alsmaar roder. Opvallend in de illustraties is de gele bliksemschicht die in tekenstijl duidelijk verschilt met de rest van het boek. De bliksemschicht lijkt er – in tegenstelling tot de overige tekeningen – achteraf bijgeplakt te zijn, wat voor een vreemd effect zorgt. Het is onduidelijk wat de illustratoren hiermee beogen.

Hoewel het verhaal de lezer amuseert en de kleurrijke illustraties kinderen zeker zullen aanspreken, biedt dit boek niet veel nieuws. Zowel de tekst als de illustraties voelen een beetje too much aan. Misschien was het beter geweest om het boek van minder tekst te voorzien en de tekeningen meer voor zich te laten spreken.

Hoe dan ook schetst de bromtrol een herkenbaar gevoel. De vele frustraties die we soms opkroppen, zorgen ervoor dat we af en toe eens heel luid willen roepen, vloeken én grommen. Van de bromtrol werd zelfs een knuffel gemaakt die vaak ook voor educatieve doeleinden wordt gebruikt. Daarbij kan zijn gezicht vervormd worden van een blij gezicht naar een grommend gezicht, ideaal voor kinderen om via de bromtrol te tonen hoe ze zich voelen!