De boom die een wereld was

De oude gigantische boom is een wereld vol geheimen en vol leven. Hij kan wiegen, je kan erin verdwalen maar bovenal gonst er tussen zijn takken heel wat bedrijvigheid. Kortom, het is een wondere wereld waar vele dieren in huizen elk met hun eigenaardigheden. De luiaard hangt overdag roerloos aan een tak, bang dat iemand hem bespiedt, maar 's avonds is hij niet meer te bespeuren. Een mier wil groots leven maar verdwijnt, de kruisspin herstelt altijd opnieuw haar web maar wordt er heel mager van ... En de snoeken in het meertje onder de boom; welke lelijke gedachten koesteren ze? Betsie de bladluis is moddervet en hoe komt dat? Ook de steenuil piekert zich suf over wie hij denkt te zijn, en vraagt zich af of zijn vleugels veren zijn of toch niet? Zo hebben alle dieren hun eigenaardige trekjes, en de boom waarin ze huizen is zo groot als de wereld.

Deze fijnmazige verhalen nemen de lezer mee naar het leven in een gigantische oude boom. Je leert zoveel over al de dieren hun gedachten en hun trekjes die zeer menselijk zijn. Je kijkt er met veel bewondering en verwondering naar, en wordt toeschouwer van hun levens. 

Geestig, lachwekkend en zoveel meer zijn al die wonderlijke verhaaltjes. Bijzonder is ook dat de verhalen en elkaar haken en op het einde van het boek krijg je de som van al de belevenissen van de dieren. Als afsluiter krijg je ook een prachtige sterrenhemel met een zeldzame vliegende heelalvis die soms langs de sterrenhemel zweeft wanneer het niet te warm of niet te koud is. 

Jeska Verstegen heeft de pareltjes onderstreept met prachtige pastelkleurige tekeningen die de verbeelding nog een handje helpen. Een voorlees- en leesboek voor jong en oud in een meeslepende en spannende taal geschreven.