Dat zou ik nooit doen!

Je ziet lang niet alles wat er te zien valt, maar soms merk je juist meer op dan je denkt. Zijn ooggetuigen eigenlijk wel zo betrouwbaar? Proef je alleen met je mond, of spelen ook andere zintuigen een rol? Waarom pesten kinderen, terwijl ze dat eigenlijk niet willen? Zou jíj iemand pijn doen, alleen maar omdat een ander zegt dat het moet?
Dat zijn enkele vragen waarop elk kind een antwoord  denkt te weten, maar in dit boek vertellen Bette Westera en haar dochter Naomi Tieman dat lang niet alles zo simpel is als het lijkt. Aan de hand van de zelftests in het begin van elk hoofdstuk, ontdekken kinderen dat ook zij vatbaar zijn voor de psychologische principes waar het hoofdstuk over gaat.
Deze zelftests zijn afdrukbaar vanaf de bijhorende website, maar niet simpel te vinden. Net zoals voor de leuke filmpjes die bij dit boek horen moet je wanneer je op de website www.datzouiknooitdoen.nl komt eerst op het menu hoofdstukken klikken en dan ontdekken dat je kan klikken op de titels op deze pagina.
Verder bevat dit boek ook nog sprookjes die het thema illustreren en allerlei leuke anekdotes uit de psychologie. Dit alles is op een zeer eenvoudige manier geschreven. Dat is maar goed ook, want het boek leent zich eerder tot voorlezen en is dus eerder geschikt voor het gebruik door leerkrachten. Kinderen zullen minder de neiging hebben om dit boek van A tot Z te gaan lezen omdat een toffe lay-out ontbreekt. Al het grijze maakt het boek wat saai en de anekdotes zorgen ervoor dat er weinig samenhang is. Voor een volwassene is het echter wel duidelijk dat alle anekdotes op zich staan en kunnen gebruikt worden om het psychologische principe waar het hoofdstuk over gaat kracht bij te zetten. Het boek bevat dan ook richtvragen waarmee een leerkracht kan werken en eindigt met een heleboel spelletjes. Kortom: een supertof boek om mee aan de slag te gaan wanneer je met kinderen werkt.