Dansmuziekjes

Geluidenboekje

Een klein en stevig boekje dat de allerkleinsten laat kennismaken met dansmuziekjes als wals, tango en charleston. Het is één van de vele muziekboekjes in de succesvolle reeks van auteur Marion Billet.

De tekeningen zijn duidelijk, toegankelijk en herkenbaar. Ze passen net als de dieren goed bij de muziekstijlen die ze tonen. Exotische flamingo’s bij salsa, stoere wasberen bij rock-'n-roll en spring-in-het-veld kikkers bij hip-hop. Dit maakt het boekje op zich al aantrekkelijk om mee te spelen, ook zonder de geluiden.

De leeftijdsindeling vanaf 1 jaar is jong. 2+ is correcter. De ‘drukknopjes’ waarmee je de dansmuziekjes bedient, zijn weinig opvallende sensoren die er voor het peuteroog niet meteen uitspringen en die voor de peuterhand niet makkelijk te bedienen zijn. Na een beetje oefenen lukt het wel, maar je moet het een aantal keer samen doen. Daarnaast is het onderwerp heel leuk, maar ook wel moeilijk voor een kind van deze leeftijd. Verwacht dan ook niet dat ze na het lezen de verschillende muziekstijlen gaan herkennen, maar wel dat ze gewoon enkele leuke geluidjes gehoord en enkele leuke dansjes gezien hebben.

De gekozen muziekjes passen prima bij de genres en duren net iets langer dan muziekfragmenten in vele andere boekjes. Dit heeft voor- en nadelen. Grote voordeel is dat het muziekje kan spelen terwijl je samen de tekening verkent of zelfs samen een bijhorend dansje doet. Grote nadeel is dat het enige concentratie vraagt, wat voor deze leeftijdscategorie niet altijd evident is.

Voor de ouders zit er een handig aan-uitknopje verborgen in de achterflap, en je kan daar ook het batterijtje vervangen na intensief gebruik.