10+ | 2012
Lemniscaat
ISBN 978-90-477-0475-1
FICTIE , 188 p. , €14.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Coolman en ik. Actie!

Rüdiger Bertram (auteur) Heribert Schulmeyer (illustrator)

'Actie!' is het vervolgverhaal van de recent vertaalde Duitse serie 'Coolman en ik'. Hieraan vooraf gingen 'Coolman en ik' en 'Coolman en ik: Yes!'. Op zich is er weinig veranderd: Kai is nog steeds een puberjongen die achtervolgd wordt door een soort ingebeelde supervriend: Coolman. Coolman doet alles wat Kai eigenlijk niet durft of soms zelfs niet wil doen, gezien de vele risico’s. Coolman is letterlijk een ingebeelde supervriend; hij vindt zichzelf super, een soort onderbroekenheld zou je kunnen zeggen. Kai vindt hem irritant en verwenst hem de hele tijd, maar is eigenlijk blij dat hij een vriend heeft aan Coolman.
Dit keer gaat het verhaal over een regisseur, Jonny Pony, die op zoek is naar jong talent om in zijn nieuwste film te spelen. Kai krijgt door een ongelooflijk toeval de hoofdrol van de film, met als tegenspeelster zijn ex-vriendinnetje, Lena. Hij doet er dan ook alles aan om haar terug te winnen. Maar dat is buiten Coolman gerekend ... Hij is er namelijk van overtuigd dat hij veel weet van film en hij wil Kai graag helpen. Dit keer komt er ook een nieuw personage opduiken: Adolf Schmitz, de surrogaatopa van Kai.
Er verschijnen de laatste tijd steeds meer cross-overboeken waarin verschillende genres vermengd worden. Zo ook in de serie Coolman en ik. In dit boek werd gewerkt met een wisselwerking tussen tekst en stripverhaal. Wat Coolman zegt, wordt telkens in een cartooneske vorm gegoten, waar de serieuze Kai gewoon tekst krijgt.
De auteur is in Duitsland zeer bekend, vooral als journalist, maar ook als schrijver van sitcoms.
De serie is een aanrader voor wie een ontspannend en grappig boek prefereert, maar een groot auteur is aan Bertram niet verloren gegaan. Wel een pluim voor de al eerder genoemde dynamiek die gecreëerd wordt met de cartoons.

Magali Haesendonck
Superhelden | Vriendschap | Film
uit de reeks: Coolman en ik , deel 3
origineel: Coolman und ich - Ganz grosses Kino (Duits) - Merel de Vink (vertaler)