Colafonteinen en spetterende verfbommen

48 experimenten om thuis te doen

'Colafonteinen en spetterende verfbommen' is een ongelooflijk leuk boek voor nieuwsgierige kids, kleine uitvinders en alchemisten in spe. Er staan 48 geweldige experimenten in die je met eenvoudige materialen of ingrediënten kunt uitvoeren, vaak met een spectaculair resultaat.
Op elke dubbele bladzijde staat een nieuw proefje met een originele benaming en een korte beschrijving.. In een kadertje vind je terug wat je nodig hebt, de aanduiding van de moeilijkheidsgraad (supergemakkelijk, best makkelijk, beetje moeilijk) en enkele symbolen die aangeven wat van toepassing is: het ontploft, er is vuur nodig, het duurt langer dan een uur, het zorgt voor troep, doe dit buiten, zet je veiligheidsbril op. Kort en duidelijk wordt beschreven wat je moet doen en waarom het experiment werkt. Dat laatste is interessant: het is een wetenschappelijke uitleg die op een eenvoudig begrijpbare manier een verklaring geeft van wat er gebeurt.
De experimenten zijn zeer gevarieerd, van explosief (exploderende meloen), sensationeel (wandelend water) en spectaculair (colaballon), wetenschappelijk interessant (wolken maken in een potje), spannend (kristallen laten groeien) of eerder decoratief (sinaasappellamp, lavalamp) tot gewoon grappig (drijvende m’s van je m&m’s). Supervisie van een volwassene bij de uitvoering is aangeraden. Het boek vermeldt dat alle proeven beschreven of uitgevoerd zijn op internet. Daardoor zullen sommige proeven al gekend zijn, zoals de colafontein met mentos. Of er wordt verondersteld dat iets gekend is, zoals bij het kinetisch zand, waarbij staat ‘maak het zand van deze rage zelf’. De inhoudstafel somt alle proefjes op. Ze staan willekeurig door elkaar en zijn niet gegroepeerd per thema, gepaste omgeving of duurtijd.
Bij elk proefje staat telkens een bladvullende illustratie in waterverf van een enthousiast klein meisje, met een grote glimlach en een professor die ernaar staat te kijken en alles over zich heen krijgt. De prenten zijn bijzonder geestig, speels en kleurrijk en de energie sprankelt eruit. Een leeslint maakt dit experimentenboek helemaal af. Met dit knotsgekke boek weet je altijd wat te doen als je het niet erg vindt om van je huis een laboratorium te maken en niet bang bent om iets te laten ontploffen. Heerlijk stoer voor onstuimige kids en volwassenen!