Carve the mark

Akos’ gewone leven op de planeet Thuve verandert ruw als hij wordt ontvoerd en samen met zijn broer naar Shotet gebracht. Daar komt hij in handen van de heerser Ryzek en de Shoteten, die erom bekend staan een agressief en wreed volk te zijn. Voor elke gepleegde moord maakt een Shotet-inwoner een inkerving in de huid van de arm. Hoe hoger het aantal inkervingen, hoe hoger de status. Akos wordt de dienaar van Cyra, de zus van de heerser, die meermaals wordt ingezet en misbruikt omwille van haar bijzondere gave. Cyra roept voortdurend pijn op bij zichzelf en geeft die door aan anderen. Dat vult haar leven met helse pijnen, die ze heldhaftig tracht te onderdrukken. De stroomgave van Akos is voor haar een verlichting en ze wijkt dan ook niet van zijn zijde. Een prille vriendschap groeit tussen beiden, tot groot ongenoegen van Ryzek. Akos wil immers niet liever dan zijn broer bevrijden en samen terugkeren naar Thuve. Hij komt hierbij voor een dilemma te staan: kiezen voor de vriendschap met Cyra en de kracht die hij haar kan geven, of kiezen voor verraad en voor zijn eigen belangen ...

Veronica Roth, een Amerikaanse auteur, maakte naam door het schrijven van de 'Divergent'-trilogie. De film 'Divergent' sloeg aan bij het grote publiek en past in het rijtje van onder andere 'The Hunger Games' en 'The Maze Runner'; een genre dat gretig bekeken wordt door de tieners van vandaag. ‘Carve the mark’ valt op doordat de titel niet werd vertaald in het Nederlands, wat aantrekkelijk lijkt voor jongeren die opgroeien in een wereld waarin de Engelse terminologie niet meer weg te denken lijkt. Als oprechte liefhebber van de Nederlandse taal kan ik echter niet wegsteken dat een mooie vertaling niet zou misstaan. Toch dient gezegd te worden dat de titel én de overwegend zwart met gouden cover de nagel op de kop slaat en het verhaal in één oogopslag weergeeft.

Verteld vanuit het perspectief van beide hoofdpersonages, Cyra en Akos, maakt dat zowel jongens als meisjes zich aangesproken voelen. De posities van heerser en onderdanige in al hun complexiteit komen duidelijk in beeld en zorgen voor hartverscheurende taferelen die zo uit het leven gegrepen zijn.
Het verhaal speelt zich af in de verre toekomst met volkeren en planeten die gekweld worden door keuzes die gemaakt zijn door hun verre voorvaderen en daardoor brandend actueel zijn. Roth creëert een nieuw universum met negen natieplaneten die bij elkaar worden gehouden door één Raad. Handig is het overzicht van dit universum op de eerste pagina van het boek, dat nog eens terugkomt in een brede bladwijzer. Een volgend deel van ‘Carve the mark’ laat hopelijk niet al te lang op zich wachten, de aanzet is in elk geval veelbelovend en smaakt naar meer.