Bron

Ziel

Na een verkeersongeval belandt de populaire Zoë in het ziekenhuis. Ze ligt vijf dagen in coma. Nochtans heeft ze niet meer dan wat schrammetjes. Na de coma voelt ze zich anders, gedraagt ze zich anders. Ze heeft rare herinneringen aan een leven dat ze nooit heeft geleid. Wat is er aan de hand?

‘Ziel’ is een verrassend spannende jeugdthriller met een vleugje romantiek. Het verhaal lijkt wat voor de hand liggend te starten, met de typische loutering na een zwaar verkeersongeval. Al snel blijkt dat alles toch wat complexer is dan aanvankelijk gedacht. Het verhaalt wordt verteld vanuit het standpunt van Zoë. Je ontdekt als lezer langzamerhand, samen met Zoë, wat er nu juist aan de hand is met haar. De auteur zet je regelmatig op het verkeerde been, het boek bevat meerdere onverwachte plotwendingen. Het is moeilijk om hier niet te 'spoilen’, maar dat zou het leesplezier aanzienlijk verminderen. Niet alle gebeurtenissen in het verhaal zijn even geloofwaardig, maar dat deert niet. Het verhaal boeit. Ook minder ervaren lezers zullen hiervan genieten door de directe, vlot leesbare, filmische schrijfstijl. Het verhaal speelt zich af in Vlaanderen, de duidelijk herkenbare plaatsen zijn een fijn extraatje.  

De titel van het boek, ‘ziel’, geeft stof ter discussie: Wat is je ziel eigenlijk? Wanneer verlies je je ziel? Dit zijn Interessante vragen om bijvoorbeeld in de klas te bespreken.

Dit jeugdboek, dat je ook apart kan lezen, is het begin van een reeks. Dat is fijn, want ‘het smaakt naar meer’.