Brobot

Soesja Tinker is 's werelds belangrijkste uitvinder onder de twaalf, of dat vindt ze zelf althans. Soesja is niet alleen uitvinder, ze is ook grote zus van haar kleine broer Jim. Soesja loopt niet hoog op met haar broer. Ze vindt dat hij stinkt, lastig is en niet is zoals een broer zou moeten zijn. Daarom heeft ze Brobot ontworpen, een broer-robot. Het is een robot zoals een broer moet zijn: hij zal niet stinken of plakken, kan rommel opruimen en machines repareren. Dàt zijn de belangrijkste eigenschappen volgens Soesja. Soesja wil hem graag demonstreren, maar het loopt niet zoals gepland en Brobot slaat op hol. Op dat moment wil Soesja kost wat kost Jim beschermen tegen Brobot, maar uiteindelijk is het kleine Jim die hem kan doen stoppen. De conclusie: Soesja vindt Jim eigenlijk wel de broer zoals een broer moet zijn.

Dit boek is een twee-in-één-pakket: het is een leesboek en een stripverhaal. Je kan heel het verhaal begrijpen door enkel de tekeningen te bekijken, maar wil je de humor en de betekenis achter de prenten begrijpen, dan kun je best de tekst erbij lezen. De tekst bestaat voornamelijk uit wat Soesja vertelt over haar machine of over haar broer. Wat van Brobot komt, staat in drukletters en geeft aan hoe hij de omgeving rondom zich interpreteert. Humor is de rode draad in zowel de tekst als de tekeningen. De gezichtsuitdrukkingen van Soesja en Jim zijn zeer expressief: je kan bij beide kinderen zo het karakter aflezen uit hun ogen, net alsof ze bladzijden lang beschreven zijn.

Het leuke van dit boek zit ook in de herkenbare relatie tussen broer en zus. Eigenlijk kunnen ze niet zonder elkaar, maar dat zullen ze maar heel zelden toegeven. Liever willen ze elkaars negatieve en irritante punten uitvergroten. Zo zei Soesja tegen Jim dat hij stil moest blijven zitten en nergens mocht aankomen. Zijzelf draait zelfverzekerd haar rug en telt af van vijf naar nul in de wetenschap dat wanneer ze zich omdraait, ze zal zien wat ze hoopt te zien: een heleboel rommel. Het boek maakt ook mooi duidelijk dat machines altijd machines blijven, die een programma volgen en nooit helemaal te vertrouwen zijn. Dit boek zal bij veel kinderen aanslaan omdat het enorm tot de verbeelding spreekt. Daarnaast zit het vol humor en is het verhaal erg herkenbaar. Kinderen kunnen zo een boek lezen zonder het te beseffen. De tekeningen zijn zeer levendig en vormen de basis van het boek. Ze zijn gedetailleerd met een grappige technische achtergrond. Veel (lees)plezier!