Boze juffen, blije juffen

Ik zal het maar ineens toegeven. Ik ben fan van de tekeningen van Frank Daenen. Met plezier nam ik dit boek dus vast. De kaft is rijkelijk gevuld  met een heleboel dierenfiguurtjes die zo typisch zijn voor hem. Als ex-juf werd ik ook wel nieuwsgierig bij het lezen van de titel. Veelbelovend dus.

Op de eerste pagina maken we op de rechterbladzijde kennis met de klas van vosje, een hoop verschillende ‘kinderdieren’ zoals een giraf, nijlpaard, … Elk kind is gelijk, elk kind is anders. Vol verwachting, met vosje geheel vooraan, zien ze de juffen en meesters op hen afstappen. Je raakt niet uitgekeken op de details van deze pagina. Het kleine stukje tekst op de witte achtergrond lees je pas na het bestuderen. Dat stukje tekst past er prima bij. Zo hoort het. En die goede samenwerking tussen auteur en illustrator werkt tot op het einde van het verhaal.
Dan krijgen we het relaas over boze juffen. Wat ze doen en vooral … welk effect ze hebben op kinderen. De tekst en tekeningen vertellen het allemaal. Dit moeten de kinderen een jaartje ondergaan, maar gelukkig hebben ze het jaar nadien een blije juf. Ook het doen en laten van deze juf komt uitgebreid aan bod. We zien de kinderen weer helemaal opfleuren. Maar wat na dat jaar? Wat staat hen dan te wachten …?
Je kan dit prentenboek blijven bekijken en elke keer ontdek je weer een detail. Soms iets triest, maar ook vaak iets vrolijks. Bijvoorbeeld de drie kleine vogeltjes die op de binnenflap rondvliegen en op elke pagina wel op iemands neus zitten, met een kroontje gaan vliegen, …

Geniet van dit prachtig verhaal en de knappe tekeningen. Laat je verwonderen door de details en geniet van het goede gevoel dat het je geeft.