Bor ziet spoken

Bor en zijn vader verhuizen noodgedwongen naar een oud huis, net naast een oud kerkhof. Mama is van het toneel verdwenen sinds ze op een vakantie een relatie begonnen is met een grote restauranthouder in Turkije. Papa moet de eindjes aan elkaar knopen en dus moeten ze genoegen nemen met het oude, vervallen huis. De eerste nacht is het meteen al mis: Bor hoort vreemde geluiden, krijgt geschreven boodschappen op een spiegel, er zweven voorwerpen door het huis en er gebeuren nog van die akelige dingen. Bor is ervan overtuigd dat er spoken in het spel zijn, maar papa gelooft hem niet. Sterker nog: papa denkt dat Bor alles in scène zet omdat hij hier niet wil wonen. Bor is wel bang, maar ook nieuwsgierig. Hij gaat dan maar alleen op onderzoek uit.
Al vlug merkt Bor dat het niet alleen spoken zijn, maar ook mensen die hen daar weg willen. Bor sluit vriendschap met de echte spoken en gaat samen met hen de strijd aan tegen de slechteriken. Zij willen het huis afbreken en verloren schatten uit de kelder opgraven. Het duurt lang vooraleer papa zijn zoon gelooft, maar samen met de spoken gaan ze de strijd aan en die winnen ze grandioos.
‘Bor ziet spoken’ is een luchtig boekje dat naast spannende elementen ook humor bevat. Van dit soort humor moet je als lezer wel houden want het is echt ‘grafhumor’, doorspekt met woordspelingen. Hier en daar neemt het verhaal een versnelling door de spanning en de acties die Bor onderneemt.
Naast de thema's 'spoken' en 'griezelen' vind je ook elementen als ‘bang zijn’ en ‘pesten’ in het boek terug. Al bij al is het een redelijk uitgebouwd verhaal met een goede lijn en veel duidelijke en gevarieerde elementen.
De auteur, Harmen van Straaten, staat vooral bekend als illustrator. Hij maakt duidelijk een positieve evolutie door in het zelf schrijven van boeken. Uiteraard illustreerde hij zelf ‘Bor ziet spoken’ in zijn zeer herkenbare en sfeervolle prenten.