Boer Boris en bakkertje Bas

Knol, het paard van Boer Boris is jarig. Dit moet gevierd worden en Boer Boris bestelt een taart bij Bakkertje Bas. Hij ziet het helemaal zitten en maakt een prachtige taart met haver, hop en stro en worteltjes ... en niet te vergeten, ook met kaarsjes. Die reuzentaart zet Bas achterop zijn bestelwagentje. Rijdt hij wel voorzichtig? Oh jéé, bij het bruggetje komt het wagentje in de sloot terecht. De taart is nog heel, alleen staat ze een beetje scheef. Boer Boris komt met zijn kraanwagentje en trekt het bestelwagentje uit de sloot. Op de boerderij snellen alle dieren toe. Ze genieten volop van de heerlijke taart. Dan komt bakkertje Bas weerom aangereden. Voor welke heuse verrassing heeft hij nu gezorgd?

Als je naar de prachtige illustraties kijkt, wordt je helemaal vrolijk. De dieren amuseren zich kostelijk. Ze hebben allen een eigen persoontje, grappig hoe het dikke varkentje elegant op een barkruk geniet van haar milkshake. De prenten zijn heel levendig en expressief, met enkele lijntjes tovert de illustrator de diertjes tevoorschijn. De koeien kijken zoals koeien kunnen kijken, met een verdwaasde blik van “wat gebeurt er nu?”
De hele achtergrond is versierd met prachtige taferelen, zoals de gevels en winkeletalages. De sfeer wordt ook goed weergegeven: de wegen liggen er nat en glad bij, en het is overduidelijk dat door het slechte weer er iets op til is.

De prenten vullen volledig de dubbele pagina’s in heldere, vrolijke pastelkleuren. Je kan ernaar blijven kijken en ontdekt telkens weer nieuwe leuke dingetjes of grappige acts, zoals de acrobatentoer van de kinderen op het kraanwagentje. Alles straalt gezelligheid uit, zoals de woonkamer van Boer Boris. Daar kijk je naar een mooi tafereeltje: alle knuffels van het meisje vieren ook gezellig mee en houden een mini-koffiekransje. 

Zowel de tekst op rijm als de illustraties sprankelen van humor. De tekst is sober en op rijm, bij het voorlezen voelt de kadans prettig aan. De lay-out is mooi afgewerkt. Zo voelt de kaft aangenaam zacht en glad aan, door een zachte verdikking in de kaft.

Een prentenboek vol leven die de kleuter meermaals zal inkijken en waar iedereen helemaal vrolijk van wordt.