Blues in F

Janek is een achttienjarige, Poolse jongen. Zijn papa is al lange tijd overleden. Toen zijn mama verliefd werd op de Nederlandse Berend zijn ze met het gezin in Nederland komen wonen. Janek was toen elf jaar. Maar zijn mama kon er niet aarden en wordt opgenomen in een instelling. Janek en zijn broer blijven bij Berend achter.Het gaat niet goed bij Janek op school; hij spijbelt veel en houdt zich te veel bezig met muziek maken en bijverdienen. Daarom wordt hij onder toezicht geplaatst van mevrouw Siegal, een mooie 29-jarige leerlingenbegeleidster. Janek wordt al snel verliefd op haar en heeft het gevoel dat dat wederzijds is. Maar Mirjam, zoals Janek haar noemt, laat weinig blijken en probeert Janek koste wat het kost te helpen bij het behalen van zijn diploma. Wanneer hij bij sommige vakken toch niet slaagt, krijgt hij een herkansing.
Het verhaal begint spannend nl. met de 'ontvoering' van mevrouw Sigal. De rest van het boek is een flash-back waarbij je als lezer al weet wat er gaat gebeuren. De spanning vermindert en je probeert als lezer te weten komen wat Mirjam precies voelt voor Janek, want ze woont samen met haar vriend. De verliefdheid van Janek wordt beangstigend want Janek probeert in haar leven binnen te dringen en grijpt elke kans aan om haar te ontmoeten. Hij 'steelt' haar rijbewijs en kan zo informatie winnen, hij bekijkt haar agenda en merkt dat haar vriend op reis is,...Thuis worden Janek en zijn broer Pawel aan hun lot overgelaten. Hun stiefvader heeft een nieuwe relatie en de jongens zijn veel alleen.
Dit boek begint heel spannend en ook het einde is verassend, maar tussenin wordt het verhaal maar wat opgevuld. De jongens zoeken hun familie op in Polen, er is het eindejaarsfeest en tussendoor schrijft Janek liedjes. Zo verwoordt Janek zijn gevoelens in een liedje geschreven voor Mirjam: Blues in F. Janek is echt geobsedeerd door haar. Het verhaal is vlot verteld maar blijft bijzonder voorspelbaar door de flash-back als proloog. Het einde is heel kort. Bovendien weet je als lezer nog niet hoe het nu eigenlijk zit met hun relatie.