Bloot

Amelie is een tiener met herkenbare problemen. Ze is onzeker over haar lichaam en haar ouders maken de hele tijd ruzie. Ze heeft een oogje op de twee jaar oudere Elias, maar durft hem amper aan te spreken. Wanneer Amelie haar nieuwe klasgenoot Kira ontmoet, verandert alles. Kira is het tegenovergestelde van Amelie. Ze is zelfzeker, heeft een eigen mening en trekt zich van niemand iets aan. Kira probeert Amelie aan Elias te koppelen. Kira slaagt daar wonderwel in en Amelie en Elias bellen elkaar regelmatig op. Elias vraagt aan Amelie of ze topless wil gaan voor de camera. Amelie twijfelt, maar doet uiteindelijk wat haar gevraagd wordt. Haar foto’s worden verspreid doorheen de school en Amelie stort in. Niet omwille van de foto, wel omwille van haar vertrouwen in Elias. Want de beruchte topless-foto, die blijkt niet echt te zijn …

Dat brandend actuele thema komt in dit boek op een doordachte manier aan bod. Het thema wordt aangesneden en alle gevolgen worden duidelijk beschreven, maar er is ook ruimte voor hoop. De nare ervaring van Amelie zorgt ervoor dat ze haar echte vrienden leert kennen en ook met haar ouders wordt de band sterker. Bovendien is Amelie Elias een stapje voor waardoor het verhaal niet blijft hangen in verdriet. Amelie is duidelijk het sterkere personage in dit boek in vergelijking met het zielige karakter van Elias. Zo slaagt het boek erin om het thema op een hoopvolle manier onder de aandacht te brengen.

Het verhaal is vlot leesbaar en bevat weinig karakters. De verschillende soorten vriendschappen zijn duidelijk neergeschreven en herkenbaar. Zo zijn er toxische relaties zoals met Elias en zijn er oprechte vriendschappen zoals met Kira en haar buurjongen.

Hoewel de plot goed geschreven is, komt het verhaal traag op gang. Lange tijd slaagt de auteur er niet in om een verhaallijn op te bouwen die de lezer geboeid houdt. Pas aan het einde kent het verhaal een doorbraak en komt het in een stroomversnelling. Desalniettemin is Bloot een verdienstelijke poging en fijn leesboek voor jonge tieners.