Blaadjes

Een verhaal over de seizoenen en de kringloop van het leven

Blaadjes komen en gaan, worden licht en donker, kunnen groeien en vallen. Elke boom heeft talloze blaadjes die wiegen op de kracht van de wind en de mooiste kleuren kunnen aannemen. Net zoals mensen, worden ook bomen ziek en moeten we soms afscheid van ze nemen. In dit boek leren we een vader-boom en dochter-boom kennen die onvoorwaardelijk van elkaar houden. De vader beschermt zijn dochter voor de brandende zon, de storm en andere hindernissen. Hij helpt haar groeien van zaadje tot een krachtige boom. Eens de winter voor de deur staat, sterft de vader en blijft de dochter alleen achter. In de blaadjes die ze vindt blijft de herinnering aan haar vader levend.

In dit boek staat de cyclus van het leven en afscheid nemen centraal. De blaadjes van de bomen staan symbool voor de mooie en slechte herinneringen die de bomen hebben. Het zijn diezelfde blaadjes die herinneringen nalaten voor de volgende generatie. Het boek neemt je mee op een romantische trip doorheen de vier seizoenen. De illustraties zijn dromerig en brengen de lezer tot rust. Het ideale boek voor het slapengaan, om in een bos te lezen of om even helemaal van de wereld te verdwijnen. De thematiek van afscheid nemen wordt op symbolische manier besproken en is een goede gespreksopener om over verlies, rouw, gemis en afscheid te praten. 

Het verhaal is lieflijk en zeemzoet geschreven, maar mist een goede spanningsboog. Deze circle of life kan namelijk snel vervelen. Desalniettemin slaagt dit prentenboek van Noorse makelij erin om 'mindful lezen' tot in de huiskamer te brengen. Het zachte kleurenpalet draagt daar zeker aan bij!