Bijenkorf

Stel je voor dat je een bij bent en een dag in de bijenkorf doorbrengt. Hoe zou dat zijn? In het voorjaar vlieg je van bloem tot bloem en verzamel je stuifmeel of nectar. Je gaat naar de wc in een wei omdat er binnen in de bijenkorf geen toilet is. En als je geluk hebt, leer je misschien wel van je vrienden hoe je lekkere zoete honing maakt! Weet je wat? Doe alsof je thuis bent en kom mee de bijenkorf in!

In de reeks informatieve boekjes voor de kleintjes, verschijnt ditmaal een boekje over de bijenkorf. In dit sympathieke boekje kom je alles te weten over het drukke leventje van de bijtjes. De stevige, gekartoneerde pagina's staan boordevol interessante weetjes over het bijenvolk. De pagina's zijn uitgesneden in de vorm van een bijenkorf. Je bladert als het ware van buiten naar binnen, steeds dieper de korf in. Gaandeweg krijg je informatie over de verschillende taken, de koningin, de larven, het maken van honing, de bijenkorf, de imker en nog veel meer!

De weetjes, die her en der op de illustraties vermeld staan, mikken op oudere kinderen. De woordenschat die gebruikt wordt, is soms erg specifiek. Zo lees je bijvoorbeeld: De werksters verzamelen nectar en mengen die in hun maag met speciale enzymen. Eerder een voorleesboekje dus. Voorlezen met een extra woordje uitleg, want voor kleuters is het best wel moeilijk. Echt alleen lezen kan pas veel later. En dat is nu net wat er niet klopt ... De illustraties in dit vrolijke boekje zijn op de erg jonge lezers gericht. De bijtjes eten taartjes, dragen emmertjes en vegen met een bezem de korf schoon. Samen met de vrolijke kleurtjes zorgt dit voor een heel leuke, schattige uitstraling. Er is veel te bekijken! Kleuters kunnen ook het een en ander opsteken uit de tekeningen alleen. De dikke kartonnen, uitgesneden pagina's en de kinderlijke tekeningen geven dit boekje een echte kleuterlook. Dit zal de oudere kinderen, die de tekstjes dan wel kunnen lezen, er waarschijnlijk van weerhouden voor dit boekje te kiezen. De geschreven informatie en de tekeningen komen qua doelgroep niet overeen.

Een schattig boekje waaruit je veel kan leren over die ijverige bijtjes. Fijn prentjes kijken, voorlezen of misschien toch zelf lezen. Als je kleine broertje of zusje dit boekje cadeau kreeg dan toch.

Bartikova bracht in dezelfde stijl nog een aantal andere boekjes uit waarvan enkel Mierenhoop in het Nederlands verscheen.