Big wordt Beer

In dit boekje verjaart Big. Hij wordt beer. Hij viert dus zijn verbeerdag. Dat begrijpen zijn vriendjes niet zo goed. Ze denken dat er een fout in de uitnodiging staat. Maar Big verzekert hen dat het wel juist is. Hoe kan je nu iemand anders worden? De vriendjes lachen Big een beetje uit. Zo wil Muis een tijger worden en Kikker wil een nijlpaard zijn. Big wordt er onzeker van, maar vertelt toch dat hij ècht beer wordt. Hij legt uit dat alle biggen ooit beer moeten worden. Nu zijn de dieren wat bezorgd: “doet het pijn, ben je bang, word je bruin?” En Beer vraagt zich af hoe het dan met hem verder moet, als hij niet meer de enige beer is. Olifant stelt voor dat Beer nu Olifant wordt, maar daar heeft Beer geen zin in. Zo komen ze tot de weinig creatieve oplossing om de beeren het varken Beer en Andere Beer te noemen ... En is toch iedereen blij.

Voor diegene die het nog niet begrepen heeft, dit boekje gaat over de dubbele betekenis van het woord 'beer'. Het dier ‘beer’ is natuurlijk een beer, maar het is ook de  naam voor een volwassen mannelijk varken. Ik kan het je niet kwalijk nemen als je dit niet meteen begrepen had. Het wordt ook nergens duidelijk in het boek uitgelegd. Bij het zinnetje dat alle jongensbiggen ooit beer worden, bleef het kind in mij zich toch afvragen hoe dat er dan wel uit ziet. Een gemiste kans.

De tekeningen in het boek ondersteunen het verhaal, maar zijn niet bijzonder mooi. Ze zijn vormgegeven in pastelkleuren. Deze stijl kennen we al vanuit het vorige boekje over KameLeon. Ook de personages komen weer terug. Dit zorgt wel voor herkenbaarheid. Maar hoewel we onze vriendjes dus kennen, leven beginnen ze nog steeds niet te doen. Dit komt onder andere ook door het gebrek aan expressie en details op de verschillende gezichten.