6+ | 2010
De Eenhoorn
ISBN 978-90-5838-644-1
NON-FICTIE , 30 p. , €12.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels

Bieb Bieb Hoera

Brigitte Minne (auteur) Ann de Bode (illustrator)

Dit boekje wil eerste lezertjes warm maken voor de bib. Oma en Gus halen boekjes in de bib die dan de aanzet vormen tot leuke activiteiten. Eerst is Gus wat ontgoocheld dat het buurmeisje Lie niet thuis is nu hij bij oma komt logeren, maar hij beleeft toch een gezellige tijd. Aan de hand van de bibboekjes knutselen ze een vlieger in elkaar en maken ze samen soep. Het leuke is ook dat hij bij oma wat meer mag  dan bij mama; zo mag hij hier met een heus mes de groentjes voor de soep snijden.
Er gebeurt best veel. Ze verkennen ook de insecten in de tuin waarbij Gust ze allemaal in het bibboek terugvindt en juist kan benoemen. Ze gaan een dagje naar zee bij Lie en op de trein leest Gust een spannend boek over een boef. Hij beleeft met Lie dolle pret bij het oplaten van zijn drakenvlieger. Op het einde van de week geeft oma een feest voor Gust waarbij ook weer een boek te pas komt.
Wanneer Gust weer bij zijn mama is, mist hij oma. Ze zegt dat ze de volgende keer als hij komt logeren samen naar de bib gaan en ze dan een boek met op de kaft “ik mis je” zullen kiezen. Alzo vormt dit boekje een echte aanzet om een bezoek te brengen aan de bib en elke boekje kan dan weer voor een leuke activiteit zorgen.
Dit verhaal zit goed én de woordjes zijn net goed voor lezertjes die hun eerste stappen zetten. (Alleen klinkt 'moe' wel raar voor een hedendaagse oma.) Het thema spreekt aan en is goed uitgewerkt. Wel maak ik me de bedenking dat het verhaaltje wel erg uitgebreid is en misschien net iets teveel. Het is wel leuk dat er telkens vanuit een bibboek een plezierige activiteit groeit maar misschien was het beter het verhaal iets bondiger te maken en juist die activiteit op de voorgrond te brengen die het boek een creatieve context geeft.
De vormgeving is mooi afgewerkt in een harmonieus kleurenpalet. De collagetechniek op een achtergrond van golfkarton oogt plezierig. Gust kijkt je aan met enorme kijkers van ogen en heeft iets weg van een snoezig poppetje. Deze creatieve illustraties werken inspirerend om ook te gaan knutselen.

Hilde Ramboer
Grootouders | Logeren | Boeken | Bibliotheken